Pietní místo, které rodiče, kamarádi a známí mrtvých vytvořili jako vzpomínku na Lucii (18), Kristýnu (18) a Davida (17) na místě neštěstí, neznámý člověk hanebným způsobem poškodil a kříž věnovaný obětem nehody vyrval ze země i s betonem a odvezl pryč.

Vzhledem k tomu, že na místě nezůstala ani stopa po křížku či betonu, jeví se čin předem promyšleným, nikoli jen jako projev obyčejného vandalství. Ten, kdo měl potřebu kříž beze stopy zlikvidovat, musel vyvinout poměrně velkou sílu a vše z místa odvézt autem. Proč, to nikdo z pozůstalých netuší.

Otřesení rodiče

Rodiče zemřelých, kteří se 
s tragickou událostí dodnes nevyrovnali, jsou z nepochopitelného činu otřeseni. Tatínek jedné z dívek, která tehdy po nehodě zemřela, zveřejnil dokonce na sociální síti výzvu, že za označení pachatele, který pomník zneuctil, je ochoten zaplatit pět tisíc korun.

„Pomníček jsme vytvořili společnými silami. Rodiny a přátelé našich dětí udělali sbírku, aby místo bylo dostatečně důstojné. Původně byly na místě tragédie tři kříže.

V září jsme pomníček upravili tak, že jsme tam zasadili tři túje a všem obětem Lucce, Kristýně i Davidovi jsme nechali zhotovit jeden společný křížek, kde byly na každém rameni jejich iniciály.

Vzhledem k tomu, že je každý pohřben jinde, je toto místo pro rodiny a kamarády cílem častých návštěv, kde mohou vzpomínat na všechny společně,“ řekl zdrcený otec jedné z mrtvých dívek, Milan Kollár.

Protože je pomníček u silnice nedaleko Drnku denně navštěvován lidmi a mnohdy doslova obsypán květinami, svíčkami a spoustou suvenýrů, podařilo se do včerejšího dne rodičům zemřelých dětí zjistit, že kříž někdo vyrval a odvezl ve středu 10. února mezi 15 až 17 hodinou.

Podaří se najít pachatele?

„Na počátku jsme nevěděli nic, protože moji výzvu sdílí na Facebooku spousta lidí, už máme svědectví, že ještě ve středu před třetí hodinou odpolední byl pomníček v pořádku.

Věřím proto, že se nám podaří najít i toho, kdo pietní místo záměrně zničil,“ dodal Milan Kollár, který chce s dalšími pozůstalými dát pomník co nejdříve do původního stavu.

Kvůli tomu, že tragédie převrátila život naruby nejen rodinám zemřelých, ale i dalším dvěma rodinám přeživších mladíků, kteří v autě cestovali, 
z nichž jeden auto řídil, do konce života si budou už všichni klást otázky, které jim patrně nikdo nezodpoví.

A co se tehdy v sobotu na svátek svatého Václava v roce 2014 vlastně stalo?

Podle svědků a policie cestovala pětice mladých lidí, dvě dívky a tři chlapci, v osudný sobotní večer ze Mšece ve směru na Drnek. Cíl jejich cesty byl nedaleko, kde se měli setkat s dalšími přáteli. Na místo určení ale už nikdy nedojeli.

Podle policejních stop, které zůstaly po nehodě na komunikaci, musela tmavě zelená Škoda Felicia ve vysoké rychlosti vybočit ze směru jízdy. Po silnici se pohybovala ještě zhruba 150 metrů.

Auto dále kličkovalo, rylo krajnici a následně se několikrát převrátilo přes střechu. Nepřipoutaní pasažéři při tom vypadali ven z vozu. Auto dokončilo svoji dráhu na kraji lesa.

Dokazování skutečností a toho, kdo vozidlo tehdy vůbec řídil, bylo zdlouhavé. Podle pitevních zpráv zemřelých nebyly v jejich tělech nalezeny stopy alkoholu ani drog. Mladík, který řídil, vyvázl bez zranění. Utrpěl ale šok a částečnou ztrátu paměti. Druhý přeživší mladý muž měl po nehodě vážně poraněný mozek.

Rozsudek

Na základě expertiz a rozhodnutí soudu řídil v osudný den nezletilý mladík ze Slánska, který tudíž neměl za volantem co dělat. V době nehody ani on nebyl pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek.

Soud ho poslal za tři zmařené lidské životy za mříže na osmnáct měsíců do zařízení pro mladistvé. Rozsudek nabyl právní moci teprve před nedávnem, jelikož se mladík proti původnímu rozhodnutí soudu odvolal.