Školy však říkají, že tento trend není ničím novým. Převis žáků může být způsoben silným ročníkem, faktem, že ze školy vychází letos pouze jedna třída a kapacita více tříd nedovoluje. Nebo se rodiče rozhodli zapsat dítě do jiné školy než spádové.

Podle čeho se však rodiče rozhodují, do jaké školy dítě dát? Rozhoduje mnoho faktorů. Někteří rodiče dávají přednost školám, které se věnují například rozšířené výuce jazyků. "Je pravda, že se nás rodiče ptají na jazyky, angličtina a nemčina jsou hodně preferované," řekla Zdeňka Chvojková, ředitelka Základní školy Cyrila Boudy v Kladně.

To ale nemusí být jediné kritérium, podotýká. "Hodně se ptají také na možnosti kroužků, zda je v areálu školy hřiště, zda je možnost obědů pro děti, které mají specifickou dietu," vysvětlila.

Hana Vocelková, ředitelka Základní školy v Moskevské ulici v Kladně říká, že škola má atraktivní vzdělávací program, nabízí hudební i sportovní třídy, který láká rodiče i jejich ratolesti. "S tím souvisí výuka sboru, hra na flétnu, ale i sportovní soutěže," řekla.

Opravy mostu ve Slaném.
OBRAZEM: Most v ulici Olgy Scheinpflugové ve Slaném je uzavřen
Systém fungování akvaponie v praxi předvedl podnikatel Bohuslav Škoda v pondělí v bunkru u hřbitova.
V bunkru už žijí ryby a rostou saláty