Petr Helbich promoval na lékařské fakultě Karlovy univerzity v roce 1954. Od roku 1957 působil na plicním oddělení Fakultní nemocnice v Praze-Motole a od roku 1962 až do roku 1991 ve Výzkumném ústavu tuberkulózy a respiračních nemocí v Nemocnici Na Bulovce. V roce 1968 získal titul kandidáta věd.

S fotografií započal již ve svých osmnácti letech. Učarovala mu knižní publikace Dr. Rudolfa Jandy Prales v Beskydech a podařilo se mu jejího autora doprovázet na fotografickém putování po Slovensku.

Zcela zásadní vliv však na jeho tvorbu mělo osudové setkání s Josefem Sudkem v roce 1948, během jeho pobytu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Nejen, že měl možnost mu asistovat při fotografování pralesa v Mionší, ale stali se i celoživotními přáteli. S obdivem k jeho práci započal i on fotografovat velkoformátovými kamerami formátu 13 x 18 cm, 9 x 12 cm či 6 x 10 centimetrů a pozitiv zpracovávat zásadně jako kontaktní kopii.

Na současné výstavě v Kladně představuje své tři soubory. Nejrozsáhlejším je Bulovka, kde opuštěná pracoviště a jejich zátiší fotografoval intenzivně v letech 1970 – 1974. Dalším souborem je Praha, kterou fotografuje dosud.

Poslední snímky tohoto cyklu jsou z letošního roku. Při vernisáži velice barvitě povyprávěl o svém fotografování a samozřejmě o spolupráci a přátelství s Josefem Sudkem. Jak sám při vernisáži v rozhovoru uvedl, na poslední vystavený cyklus beskydských pralesů se odvážil, z úcty k Sudkovu dílu, až po jeho smrti. Výstavu si můžete prohlédnou až do 3. října.

AUTOR: JIŘÍ HANKE