Právě z tohoto důvodu pracovníci kladenského územního pracoviště Krajské hygienické stanice Středočeského kraje v létě zintenzivňují kontroly. „Provozovny prověřujeme neustále a od počátku roku už jsme jich zkontrolovali 202. V letním období se zaměřujeme především na vyvařující zařízení a stánky s občerstvením, kterých je více,“ uvedla vedoucí oddělení hygieny výživy Marie Krečmerová s tím, že choroboplodné bakterie listeriózy ani salmonely zatím v žádných potravinách nenašli.

Při jedné z kontrol však neobstál například stánek se zmrzlinou na silnici z Kladna do Prahy na parkovišti u Lidic. „Majitel měl v karavanu nevyhovující podmínky, například tu vůbec nebylo připojení na vodu, a tak jsme se vyjádřili ve smyslu, že byl měl prodej ukončit. Nakonec ale místo sám opustil,“ sdělila Krečmerová.

Kromě tohoto případu se však podle jejího vyjádření zmrzlina v poslední době nejeví jako příliš riziková. „Samozřejmě záleží na tom, z čeho je vyrobena, ale ve srovnání s dřívějšími postupy je nyní bezpečnější. Výrobci ji připravují ze směsí ať už vařených nebo upravených za studena. Dokud ji dělali z vajec a jiných živočišných příměsí, byla tato pochutina vysoce riziková,“ popsala. Dětští lékaři jsou však ke kopečkovým nebo točeným zmrzlinám více skeptičtí a doporučují spíše balené nanuky.

Ještě více než ledové pochoutky mohou být v létě pro naše zažívání rizikové pokrmy s majonézou, vejci, cukrářské výrobky s krémy a problémy můžete mít i z uzenin. „Nemusí to však vždy být chyba výrobce. V horku se bakterie množí mnohem rychleji, a tak klidně stačí i hodina v přehřátém autě a potravina, která byla při koupi v pořádku, se může zkazit. Při kontrolách provozoven narazíme na nedostatky poměrně často, ale většinou se jedná jen o drobnosti. Navíc majitelé už jsou natolik uvědomělí, že je v co nejkratší době odstraní,“ dodala hygienička.

Poslední podnik v Kladně, který musela z nevyhovujících hygienických podmínek Česká obchodní inspekce ve spolupráci s kladenskou hygienou uzavřít, byla 22. srpna 2005 čínská restaurace v centru města. Kvůli nálezu nebezpečné bakterie Listeria monocytogenes, jež způsobuje listeriózu, musela před rokem také na nějakou dobu být uzavřena výrobna lahůdek v Kamenných Žehrovicích. Státní zemědělská a potravinářská inspekce tu našla nebezpečnou bakterii ve 227 kilogramech rybí pomazánky.

„Týdně jsou nám hlášeny maximálně dva až tři případy výskytu salmonely, což je v normě, a listeriózu už jsme nezaznamenali opravdu dlouho,“ sdělila vedoucí oddělení epidemiologie Miroslava Halwigerová.