VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zmrzlina je fenomén pro všechny generace

Region - Lákavé lahodné sladké pokušení v podobě zmrzliny má tisíce podob. Výběr je v současnosti veliký a cena za jediný kopeček není zanedbatelná. I proto se zákazníci nespokojí s ledasčím, jako tomu bývávalo a žádají vysokou kvalitu.

17.5.2017 AKTUALIZOVÁNO 17.5.2017
SDÍLEJ:

Zmrzlina. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Díky rostoucí konkurenci si lidé mohou vybrat z mnoha druhů. Někdo dává přednost klasické jahodové a vanilkové, jiný touží po něčem onačejším. Pro Čechy byla vždy neopakovatelná zmrzlina na Jadranu stejně jako v sousední Itálii, k jejich kvalitě se však i tuzemská v současnosti mnohdy přibližuje.

Kladno

Vyhlášenou zmrzlinu si díky tomu mohou lidé z Kladenska zakoupit v řadě míst. Oblíbenou mají například v Cukrářství Pudilovi v Kladně i Slaném, v Italské cukrárně na Londě ve Slaném či na náměstí nebo v nedaleké Kačici, kam se před časem přestěhoval uznávaný zmrzlinář z Tuchlovic se svojí značkou 2AD.

Rakovník

Nejen chuť ale i zdraví rozhodují. Bezlepkovou kopečkovou zmrzlinu prodávají například v Rakovníku ve Světě čaje, kávy a oříšků v domě u Ludvíka Cédla. Denně i 100 porcí.

„Odebíráme zmrzlinu od firmy Ňam Ňam z Velké Dobré na Kladensku, kde ji vyrábějí z přírodních ingrediencí. Nejoblíbenější je u našich zákazníků určitě příchuť královský nugát," řekla Dagmar Janoušková, majitelka provozovny. Vyrobit vlastní speciální pivní příchuť se rozhodli v Divadelní restauraci v Rakovníku. „Chtěli jsme se odlišit od konkurence a taky nabídnout něco jiného. Při posvícenském víkendu jsme ji museli dvakrát přidělávat," uvedla obsluha restaurace.

Beroun

Na Berounsku se těší velké oblibě Hýskovská zmrzlina. Pochutnáte si na ní v Hýskově, Králově Dvoře, na městské hoře v Berouně, v restauracích v Karlštejně či Svinařích. „Dříve byla v kurzu vanilková, ale od té doby, co vyrábíme domácí ovocnou zmrzlinu, je to padesát na padesát," říká majitel a výrobce Hýskovské zmrzliny Jan Blahovec. Jejich novinkou je citrusová zmrzlina Calamansi.

Výtečnou zmrzlinu mají v Berouně také u Horní brány.

Příbram

Ve speciálním obchodě se zmrzlinou La favorita v Příbrami je největším hitem pistáciová zmrzlina. Na její výrobu si nechávají vozit pistácie až ze Sicílie. „Kromě dalších příchutí si lidé chválí zmrzlinu s portským vínem a děti nejvíce vítají posypání lentilkami.

Pro všechny zmrzlináře platí stejné. Jak vyjde sluníčko, mají plno.

Autor: Kateřina Husárová

17.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nehoda u Dolu Libušín ve středu odpoledne
AKTUALIZOVÁNO

Nedaleko Kladna se srazila dvě auta, dítě bylo převezeno do nemocnice

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO

V Kladně pobodala dcera matku, policie případ vyšetřuje jako pokus vraždy

Kde sehnat peníze na stovku školních tříd? Kraj starostům poradí

Střední Čechy – Jak řešit problémy s nedostatkem míst v základních školách i mateřinkách? Starostům menších měst a obcí, kterých se to týká, se hejtmanství chystá poradit. Navrhla to hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) při návštěvě Kladenska. Kraj podle jejích slov chystá školení s informacemi, jak a kde získat peníze na rozšíření počtu učeben nebo na stavbu nových budov.

Čtyři návrhy kuchyně, která bude součástí obýváku

Manželé stojí před rozhodnutím, zda koupit byt. Bojí se totiž, že se jim do jedné místnosti nemůže vejít kuchyň, jídelní kout i obývák. Od toho je tu naše designérka Bára, která ukáže, že i na malém prostoru lze skloubit více funkcí.

Restaurace se chystají na zákaz kouření

Region - Protikuřácký zákon začne platit už za sedm dnů. Od 31. května se tak nebude moci v restauracích, kinech a divadlech kouřit. Proti zákonu se především bouří někteří majitelé restaurací a hospod, hlavně ty z menších obcí.

Stavba parku, který podpoří vědu a výzkum, začne ještě letos

Buštěhrad – Čeští vědci jsou dlouhodobě na špici celosvětového výzkumu. Dalším počinem, který podpoří vědu a výzkum je výstavba Vědeckotechnického parku Buštěhrad za 450 milionů korun.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies