Autor je spisovatel.

Snad každý filmový fanda zná tato slova SamuelaL. Jacksona z Pulp Fiction: „Cesta spravedlivého ze všech stran lemována jest nespravedlností, sobectvím a tyranií lidské zloby. Požehnán buď ten, kdo ve jménu lásky a dobré vůle vyvede slabé z údolí temnoty, neb ten jest skutečným pastýřem a spasitelem zbloudilých dětí. A já srazím k zemi mocným trestem a divokým hněvem všechny, kdo se pokusí otrávit a zničit mé bratry.A když uvalím svou mstu na tebe, seznáš, že jméno mé je Bůh…“ Je to biblický zpěv proroka Ezechiela, který obklopen nespravedlností bere právo do svých rukou. Problém lidstva ovšem je, že za spravedlivého se považuje ledaskdo.

Jakub Horák
Pěna dní: Nemocnice na kraji věrohodnosti

U nás teď kterýsi spravedlivý muž z tajné služby pustil novinám informaceo ruských agentech ve Vrběticích, další spravedlivý reportér obvinil ministra Hamáčka z vlastizradya nepředložil důkazy a miliony jiných to teď vstřebávají a docela obyčejně se ptají: kde je pravda?

Nejde jen o to, že na rozdíl od těch spravedlivých obyčejný člověk neví anebo alespoň sám sebe nedokáže přesvědčit, co ta pravda je. Normální člověk je především unaven z celé té řady spravedlivých… Vezměme si je popořadě: Nejprve ODS napravovala hříchy komunismu, potom ČSSD hříchy ODS, pak Věci veřejné hříchy obou těchto strana následovalo ANO jako konečný spasitel předchozí nespravedlnosti, v těsném závěsu sledované projekty Tomia Okamury, Úsvita potom SPD. A nyní nastupují Piráti, kteří svět zachrání už zcela.

Jakub Horák
Pěna dní: Život v třískách

Snad to všichni mysleli dobře, jako ten Ezechiel. Ale někdy si říkám, proč u nás tolik lidí nechodí k volbám? Napadá mě, že možná je za tím otrava z tolika spravedlivých, kteří přicházejí s každými novými volbami, a pak se zase ukáže, že zklamali.

Židovská legenda praví, že tíha světa spočívá na 36 spravedlivých, bez nichž by svět nemohl existovat. Nejsou třeba dnes spravedliví ti, kteří už ničemu nevěří?

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.