V nedělní televizní debatě místopředseda SPD Radim Fiala řekl, že by vláda měla předložit analýzu kapacit České republiky při přijímání ukrajinských uprchlíků. Šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda se rozhořčil, neboť pomoc lidem prchajícím před válkou podle něj má být neohraničená.

Luboš Palata
Boj na Ukrajině se mění v hnusnou dlouhou válku

Morálně jistě, ale prakticky nikoliv. Politik SPD může mít ke svému návrhu postranní motivy, ale v tomto případě by na to vládní tábor neměl brát ohled. Nebo možná naopak. Každý psycholog totiž ví, že prvotní euforickou fázi, kdy máme všichni otevřenou náruč, vystřídá únava. A poté nastoupí frustrace a někdy i odmítání.

Naopak u prchajících Ukrajinců se počáteční absolutní vděk může přetavit v netrpělivost a zlost. Hromadné tělocvičny, stanová městečka nebo narychlo stlučené buňky nejsou pro život. Neutěšujme se větami, že Ukrajinci jsou zvyklí na nepohodlí a umějí se uskromnit. Přicházejí lidé jako my. Chtěli byste žít týdny s dětmi někde na podlaze? Čekat hodiny na sprchu?

Kateřina Perknerová
Na křižovatce dějin. Cítí to všichni?

Můžeme donekonečna opakovat, že za vše může Putin (což je pravda), ale to situaci nevyřeší. Nejlépe to vědí pragmatičtí hejtmani a starostové, kteří racionálně volají po jasném plánu při zvládání dalšího migračního náporu. Rozpočtové ohledy nyní musejí jít stranou.

Chceme-li Ukrajincům opravdu pomoct, musíme je ubytovat v lidských podmínkách. I za cenu, že vláda bude výrazně finančně motivovat majitele hotelů a penzionů.