Česká republika zastavila od dnešního poledne lety z Británie. Zákaz má platit nejdéle do konce roku. Do té doby bylo mezi Prahou a Velkou Británií naplánováno kolem 30 zpátečních letů. Lety do Británie zakázány nejsou. Lety ruší i další evropské státy kvůli nové mutaci koronaviru, jež byla zjištěna na jihu Anglie a podle expertů se může šířit rychleji než ostatní kmeny. Už od neděle musí lidé přijíždějící z Británie do Česka nastoupit do povinné domácí karantény.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček
Česko by mělo uznat antigenní testy i při cestě ze Slovenska, řekl Petříček

"Stále čekáme na doporučení Evropské unie, jak postupovat. Omezení byla zavedena pouze dočasně a věříme, že na velmi krátkou dobu. Řada států omezuje cestování z Velké Británie v tomto rozsahu pouze na 48 hodin. S ministerstvem zdravotnictví budeme dále zítra (v úterý) jednat, jakmile dostaneme doporučení od Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), jak v případě nové mutace koronaviru postupovat," uvedl ministr.

Petříček uvedl, že se jedná se státy, které uzavřením své hranice s Británii znemožnili tranzit. Jde především o nákladní dopravu. Ministr by byl rád, aby se situace vyřešila během dneška či nejpozději úterka. "Aby se třeba s předností pro kamionovou dopravu situace řidičů usnadnila, vyřešila, aby se mohli vrátit do Česka," poznamenal. Výrazné komplikace se podle něj v současnosti týkají několika desítek osob, dá se ale očekávat, že budou přibývat.

Repatriace zatím nejsou v plánu

Co se týče letecké dopravy, věří, že omezení bude skutečně pouze dočasné a že jakmile budou k dispozici vědecky podložené informace, bude možné se vrátit k dosavadnímu režimu. "S tím, že by tam asi byla pravděpodobně povinná karanténa, nikoli cestování pouze s testem," doplnil.

Letiště Praha v době krize způsobené koronavirem.
Opatření proti zmutovanému viru: Letadla z Británie nesmí do Česka

"S panem ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) jsme hovořili o tom, že podle aktuálních informací můžeme termín zkrátit, že obnovení letů může přijít ve chvíli, kdy si budeme jisti, že nehrozí nějaké výrazné riziko, především kvůli nedostatku kontroly nad pohybem osob," uvedl. V případě horší krizové situace je podle něj Česko připravené svým občanům pomoci. Upozornil ale, že situace je jiná než na jaře, a proto se zatím neplánují repatriace.