Pro sebe a svého přítele sháněla Lenka Komárková z Šebetova na Blanensku chatu k pronájmu několik týdnů. Marně. „Všude byly buď velké a drahé, nebo naopak pouze pokoj. Nezáleželo mi ani na konkrétním místě. Chtěla jsem jen tři čtyři dny pobýt v přírodě,“ svěřila se žena. Stejně jako ona je zřejmě zoufalých více Jihomoravanů. Chatové oblasti hlásí plno.

Enormní zájem vnímá například Martina Mazánková z agentury Česká Pohoda. „Nestíháme. Lidé nejvíce chtějí Jižní Čechy, Šumavu i Jižní Moravu. Když tam ale místa nejsou, tak berou všechno. Je jim jedno i termín. Pracuji v agentuře dvacet let a klienti vždy dovolenou v chatě přizpůsobili té v zahraničí. To dnes neplatí. Navíc jim ani nevadí si připlatit,“ poznamenala.

Doplnila, že kvůli vysoké poptávce majitelé chat zřejmě zdraží.

Následky bouřky ve Velké Roudce.
Místo silnice řeka. Takhle povodňová vlna poničila Velkou Roudku na Blanensku

Volná místa k rekreaci zájemci ještě seženou třeba na webových stránkách TourTrend. „Nabídku stále doplňujeme. Největší zájem je o objekty s kvalitním rekreačním vybavením, jako jsou bazény, herny a různé vyžití pro děti. Na jižní Moravě nejvíce táhne okolí Lednicko-Valtického areálu, Pálava a Znojemsko,“ uvedl jednatel společnosti Marek Meitner.

Podobnou zkušenost potvrdil také Petr Moravec z cestovní agentury DDS TOUR. „Chaty a chalupy s bazénem jsou již vyprodané. Pokud však zákazníci nemají tisíce požadavků, jak má jejich vysněná chata vypadat, tak se volné termíny ještě najdou,“ doplnil.

Poptávka na červen je trojnásobná

Ti, co nechali rezervaci chat a chalup na poslední chvíli, se ale poblíž oblíbených letních destinací už neubytují. „Poptávka na červen je oproti předchozím rokům trojnásobná, na léto dvojnásobná. Kapacita chatek v kempu je 180 lůžek a jsme úplně plní. Tentokrát se rychle zaplnily také bungalovy, které jsou dražší,“ informoval jeden z majitelů Campu Bítov na Vranovské přehradě Marek Mucha.

Jako první zmizely chaty také v rekreačním zařízení Laguna Pasohlávky u vodní nádrže Nové Mlýny. „Červen a září je volnější, ale léto je beznadějně plné,“ potvrdila provozní areálu Dagmar Habrlová.

Ilustrační foto.
Tramvaje v létě zmizí od Ronda, v době výluky je nahradí autobusy

Volná místa i pro kratší dovolenou najdou lidé ještě třeba v kempu Olšovec na Blanensku. „Do konce června máme volno ve všední dny, červenec je úplně plný, ale v srpnu se na pár nocí ještě místo najde. Například před chvíli se nám někdo odhlásil,“ sdělil vedoucí kempu Aleš Pokorný.

Tam, kde v blízkosti není voda, je zájem o něco menší. „Jsme malý kemp, kam jezdí stálí zákazníci. Volno ještě máme a nabízíme chatky i na krátké pobyty,“ konstatovala Jana Veselá k kempu Veselka na Znojemsku.

Boom dovolených na chatě

Agentury zprostředkovávající dovolené nestíhají vyřizovat poptávku po chatách a chalupách.

Lidé mají zájem o pronájem rekreačních objektů ve všech krajích republiky. Přizpůsobí se termínu i ceně.

Na jižní Moravě táhnou oblasti u vody. Známé kempy hlásí plno. Opozdilci tak musí doufat, že se někde na poslední chvíli uvolní místo.