Jenže tomu tak úplně není, a to přesto, že jak Itálie, tak Chorvatsko i další země se kvůli začátku turistické sezony snaží pro turisty co nejvíce otevřít. Ovšem před tím, než se dostanete k hranicím těchto států, vás čeká průjezd dalšími státy – také přes Rakousko a Německo.

Máchovo jezero. Ilustrační fotografie.
K čemu moře? I u nás je krásně. Lidé obsazují kempy ve velkém

Varovat je třeba především před uvažováním o tranzitu přes Německo. Stále tam totiž platí jednoznačné ustanovení, že cesty do Německa, jejichž důvodem jsou turistika a nákupy, jsou nadále zakázány. „Tranzit přes území Německa je nadále omezen a není možný jen z důvodů turistiky,“ uvádějí oficiální stránky německého velvyslanectví v Praze. Jak si Deník ověřil i u pracovníků českého ministerstva zahraničí, tento zákaz zůstává v platnosti, i když kontroly na česko-německé hranici jsou v současnosti už jen namátkové.

V Rakousku je situace lepší

Platí sice výjimky například pro odjezd na studijní stáž, z rodinných důvodů, ale čeští diplomaté radí nepokoušet štěstí, pokud tyto důvody skutečně nemáte. Situace se má zlepšit po 15. červnu, kdy se má Německo plně otevřít pro velkou část zemí EU včetně Česka.

Rodinný výlet. Ilustrační foto.
Dovolená s dětmi: Rodinám vadí zejména přemrštěné ceny

Výrazně lepší situace je v Rakousku. To už v minulých dnech povolovalo tranzit, ovšem s písemným prohlášením, že se v Rakousku nezastavíte a nebudete tankovat. Od včerejška je situace volnější, když Rakousko plně otevřelo své hranice se všemi sousedy. S jedinou výjimkou, a tou je Itálie, kde se stále na hranici kontroluje.

Více o cestě k moři se dozvíte ve vašem pátečním tištěném Deníku, který vám nabídne potřebné informace o letních dovolených.