„V posledních dnech byly uvolněny jak v Beskydech na údolní nádrži Šance, tak v Jeseníkách v rámci kaskády nádrží Kružberk - Slezská Harta na řece Moravici, kolem pětiny zásobních prostorů pro následné zvýšení průtoků v případě vzestupu teplot a postupného odtávání sněhu z hor,“ uvedla Vlčková.

V ZŠ a MŠ Prameny proběhly zkoušky testů na koronavirus, 19. února 2021 v Karviné.
Ze slin, z nosu, z jazyka? Školáci z Karviné zkouší, jaké testy zvládnou nejlépe

I přes střídání teplot se zásoba sněhu v horských oblastech drží na nadprůměrné úrovni, neodtává a podle vodohospodářů je vytvořen předpoklad vysokého jarního nasycení povodí - na rozdíl od loňského roku, kdy zásoby sněhu nebyly prakticky žádné. 

„Důležitá je zásoba vody v podobě sněhu v horských oblastech. Ta v období jarního tání dotuje nejen vodní toky, ale plní i nádrže, které zajišťují vodu pro obyvatelstvo i průmysl v letním období,“ dodala Vlčková, která varovala před vstupem na zamrzlé hladiny přehrad.

Vodní nádrže začaly s uvolňováním zásobních prostorů. Platí to i pro údolní nádrž Šance.Vodní nádrže začaly s uvolňováním zásobních prostorů. Platí to i pro údolní nádrž Šance.Zdroj: Deník / Lukáš Ston

„V žádném případě nedoporučujeme vcházet na zamrzlou vodní plochu. Led na nádržích i vzhledem k provzdušňování nemá dostatečnou pevnost a mohou být pod ním vzduchové kapsy vzniklé postupným záklesem hladin v nádržích,“ uvedla mluvčí.