Osobně mám tento hrad moc rád, líbí se mi v kterémkoli ročním období. Zhlíží se jako marnivá komtesa v hladině Starozámeckého rybníka a asi mu vůbec nevadí, že betonová konzervace korun jeho zdí před několika desetiletími neproběhla zrovna podle památkářských pravidel. Založili jej páni z Landštejna před rokem 1356 a je zajímavou kombinací vodního hradu a hradu, inspirovaného kastely, tedy hrady s vystupujícími válcovými věžemi pro boční střelbu, tzv. flankování. Což ale není na první pohled vůbec patrné, Starý zámek patří k hradům, které svá tajemství nevydají „na první dobrou“, pokud je chcete rozklíčovat, musíte se snažit.

Borotín se štěstím přežil husitské války, ne tak už tu třicetiletou, na jejímž počátku byl vypálen a poté zanechán svému osudu. „Vypálený hrad byl ponechán svému osudu. Roku 1829 koupil od Lobkowiczů panství pražský podnikatel Jan Nádherný, později povýšený do šlechtického stavu s přídomkem ´z Borotína´“, píše v knize Hrady, zámky, zříceniny moje kamarádka Simona Kidlesová.

Vyhlídka v Horní Bečvě stojí v areálu bývalého lomu.
Působivá skalní vyhlídka na konci ČR: Skvost v Horní Bečvě se líbí napříč vlastí

Dnes tady spatříme mohutnou parkánovou zeď s opěráky nad rybníkem, torzo paláce s klenutým přízemím a otiskem roubené komory v patře, zbytek velké věže a příkopy.

Je s podivem, že tam milý hrad má své přízračné obyvatele, většinou protagonisty hrůzných pověstí: bílá paní je duchem zavražděné dcery hradního pána, v ohnivém kočáře se projíždí duch kruté paní, ubité vlastními poddanými a při troše „štěstí“ tu prý potkáte i vlkodlaka.

Romantické zříceniny měl navštívit i král romantiků Karel Hynek Mácha. Jeho pobyt zde je brán jako fakt, ale potvrzeno to nikde není. Regionální badatel Pavel Schafferhans k tomu uvádí v článku Navštívil K. H. Mácha hrad Borotín?: „Co se však týká odpovědi na otázku z názvu tohoto příspěvku, mohu směle prohlásit, že Máchova návštěva na borotínském hradě byla především zbožným přáním jednoho pracovitého a rodný kraj milujícího spisovatele-učitele, nikoli však prokazatelnou historickou skutečností.“

Železobetonová masa budí respekt
Pevnost Stachelberg: Novodobý hrad měl bránit vlast proti nacistům

Borotín si oblíbili i filmaři: mihl se tu Honza, co se stal málem králem, hrad byl vidět v dětské pohádkové fantasy Do nebíčka a objevil se i ve filmu Odvážná slečna s J. Kemrem a J. Bohdalovou. Před hradem je částečně opravený barokní dvůr, jedno z míst, kde se natáčelo hudební pásmo Láska a smrt jihočeského folkového barda Žalmana Lohonky.

Co vidět v okolí:
Tábor – tady asi netřeba cokoli dodávat. Nový Kostelec – původně románský kostel v dominantní poloze. Chotoviny – zámek s minipivovarem, křížová cesta, muzeum historických vozidel

Doprava:
Nejlíp pěšky z Borotína nebo Sudoměřic, kam jezdí autobusy z Tábora docela dobře.

Co je dobré vědět:
Na hradě je možnost romantického přespání za symbolickou desetikačku. Ve statku na předhradí funguje stylová kavárna a cukrárna, konají se tu i různé kulturní akce. Návštěvu básníka K. H. Máchy připomíná pamětní deska.