Objížděl jste jako kluk s rodiči turistická místa?
Dětství jsem mnohem víc než cestováním prožíval na rodinné chalupě v Českém ráji nedaleko Jičína, takže tehdejší hry probíhaly ve stínu hradu Kost, zříceniny hradu Trosky, na dohled od zámku Humprecht, případně u Valdštejnské lodžie. Toulat se po vlastech českých jsem začal až v pubertě, kdy jsem byl milovník folkové hudby a tramp.

Jaká místa nejraději navštěvujete?
V minulosti jsem při cestování dával přednost hlavně městům – chtěl jsem poznat Paříž, Londýn a New York. Dnes na dovolených preferuji hory a místa, kde člověk nezakopává o lidi na každém kroku… Těch je však stále méně a méně.

Zpěvačka Kamila Nývltová.
Zpívající horalka Kamila Nývltová: Výšlapy a túry? Mám svá oblíbená místa

Hodíte občas na záda batoh a vyrazíte do lesů?
Batoh si na záda hodit umím, s tímto zavazadlem na těle jsem projel Vietnam i Japonsko. Není-li zbytí, dokážu přespat i pod stanem, ale přiznám se, že s přibývajícími léty je mi nocleh mezi čtyřmi stěnami a střechou nad hlavou stále příjemnější.

V létě se s show 7 pádů Honzy Dědka chystáte natáčet na osmi zámcích a jednom hradě. Které z plánovaných zastávek jste osobně navštívil?
S pořadem 7 pádů HD jsme již loňské léto objížděli Českou republiku a vystupovali na nádvořích zámků a hradů – na některá místa se po loňském úspěchu vracíme i letos. Měl jsem tak už možnost navštívit třeba zámky Opočno, Litomyšl, Blatná či Loučeň. A musím říct, že to jsou všechno moc krásné zámky, takže jejich návštěvu mohu všem čtenářům vřele doporučit!

A pokud byste měl vybrat tři nejkrásnější místa z vašich zastávek?
Těžká otázka – nenavštívili jsme zámek či hrad, který by se mi nelíbil. Ale asi nejvíc na mě zapůsobily zámky, které jsem jmenoval, tedy Opočno a Litomyšl. Letos se ale nově chystáme na – mezi filmaři asi nejoblíbenější zámky – Hlubokou a Sychrov, stejně tak na hrad Špilberk. Takže bych s tou TOP3 ještě chvíli počkal…

Podle čeho jste vybírali místa, kde se bude natáčet?
Nebyla to jednoduchá volba, protože naše zem nabízí spoustu lokalit s krásnými zámky a hrady. O finálním výběru tak nakonec rozhodovala i dostupnost, kapacita a cena za pronájem. A samozřejmě i to, kde nám páni kasteláni slíbili na den konání akce hezké počasí. (smích)

Čeští zpěváci a herci se potkali na týdenní akci Jedeme dál v jihočeské obci Lipno nad Vltavou na podporu kultury a cestovního ruchu. Bydleli v hotelu Element.
České celebrity si oblíbily Lipno. Jezdí tam za odpočinkem, zábavou i jídlem

Na každém zastavení bude i konkrétní host. Prozradíte víc?
Pro letošní cestování po tuzemských hradech a zámcích jsme vymysleli koncept s názvem Pohádkových 7 pádů Honzy Dědka. Budeme vystupovat na místech, kde se v minulosti točily pohádky, filmy a s e riály, takže jsme oslovili především herce, kteří v dané lokalitě filmovali. Diváci se tak mohou těšit třeba na Jana Čenského, Zdeňka Trošku, Josefa Dvořáka, Danu Morávkovou nebo Annu Linhartovou-Kameníkovou, která na zámku v Opočně nedávno ztvárnila postavu mladé Boženy Němcové.

Propojíte natáčecí výpravu i výletem a poznáváním okolí?
Obávám se, že během našich výjezdů mnoho času na poznávání okolí nezbude – už vzhledem k tomu, že přivážíme na každé představení hosty, není na výlety čas, ale prohlídku zámku si nikdy ujít nenechám. Na cestování po kraji se tak budu muset vypravit až o dovolené, na což se už teď moc těším!