„Z oblíbených destinací vypadly Egypt a Turecko, tedy země, které jsou velmi populární,“ řekl Deníku výkonný ředitel Asociace cestovních kanceláří Michal Veber. Rekreanti naopak vyjížděli zejména do evropských států – kromě Slovenska šlo zejména o Rakousko, Maďarsko či Slovinsko. Za mořem Češi vyráželi do Chorvatska, Bulharska, Řecka a v omezené míře i do Tuniska.

Lidé, kteří kvůli různým zákazům nemohli odjet na dovolenou, kterou si zaplatili, častokrát dostali alespoň vouchery. Za ně by měli mít do konce srpna příštího roku možnost odjet na náhradní zájezd.

Kontroly na hranicích v Rumburku.
Konec cest za nákupy. Bavorsko zpřísní koronavirová opatření

Co nám covid vzal, co nám covid dal.Zdroj: Deník„Situace staví zákazníky do nepříjemné pozice, jelikož déle než na rok bezúročně zapůjčili cestovním kancelářím svoje prostředky,“ řekla Deníku Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest, na níž se s prosbou o radu obrátily již stovky lidí. Celkový počet nespokojených klientů cestovek odhaduje na desetitisíce.

Další a další zákazy nařizované vládami přitom lidem situaci dále komplikují. „Někteří zákazníci využili poukaz na zimní dovolenou, nicméně i ta je ohrožená, protože některé země nechtějí otevřít lyžařská střediska,“ vysvětlila Hekšová. „Je též možné, že vouchery nebude možné vybrat a bude se čekat na uplynutí ochranné doby,“ prohlásila.

Propad letecké dopravy

Ruku v ruce s cestovním ruchem se nese také propad letecké dopravy. „V měsících jarního nouzového stavu byla zcela zastavena.

Co nám covid dal a vzalZdroj: DeníkPo skončení nouzového stavu se provoz neobnovil ani na dvacet procent původní úrovně,“ řekla Deníku mluvčí ČSA Vladimíra Dufková.

Cestujícím, jimž byl let zrušen, také ČSA nabídly vouchery. „Pro cestovní plány našich klientů je nejdůležitější flexibilita. Proto umožňujeme změny termínu letu bez poplatku i v případě, že let zrušen není, nebo klienti nemohou či nechtějí cestovat,“ uvedla mluvčí. Pokud klienti vouchery platné jeden rok nevyužijí, mají nárok na vrácení peněz.

Cestovní kanceláře měly své poukazy od dubna vydávat v souladu s takzvaným zákonem lex voucher. Tyto vouchery jsou platné do konce srpna příštího roku. Pokud jej zákazník do té doby nevyčerpá, cestovní kancelář mu poté musí do 14 dnů vrátit platbu za původní neuskutečněný zájezd. „Některé cestovní kanceláře však tento zákon obešly a začaly vydávat vlastní vouchery,“ uvedla Hekšová. Ty podle ní byly pro klienty často méně výhodné.

Oddělení anesteziologie a resuscitace (ARO) Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze, kde se starají o pacienty s covidem-19
Nových případů koronaviru přibývá. Index PES je nad hranicí čtvrtého stupně

Podle Vebera z Asociace cestovních kanceláří se lidé o své peníze nemusí bát ani v případě, že by cestovní kanceláře nemohly rozjet podle svých představ ani příští sezonu. „Všechny vystavené poukazy jsou kryté pro případ úpadku,“ vysvětlil Veber. Kdyby tedy cestovka musela vyhlásit úpadek, nedostanou zákazníci peníze od ní, ale zaplatí jim je pojišťovna.

Někteří z nespokojených zákazníků cestovek se dokonce obrátili na úřad ombudsmana. „Konkrétní řešení této nastalé situace nemáme, a ani nám nepřísluší něco takového připravovat,“ uvedl pro Deník vedoucí sekretariátu veřejného ochránce práv Miroslav Přidal. „Na základě podnětů, kterými se lidé na ochránce obraceli, jsme mohli toliko upozornit na celou problematickou situaci,“ konstatoval.

Ministerstvo nabízí cestovkám dotaci

Ministerstvo pro místní rozvoj nyní poškozeným cestovním kancelářím nabízí mimořádnou dotaci, vyčlenilo na ni 345 milionů korun. Cestovky z ní zatím dostaly sice jen přes 28 milionů korun, žádat o peníze si mohou ale až do 11. ledna příštího roku. „První žádosti byly proplaceny již po 16 dnech od spuštění přijímání žádostí, a proplácí se každý den,“ řekl Deníku mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

O tom, kam a jak se bude cestovat příští rok, nechtějí odborníci spekulovat. „Vše bude záviset od vývoje epidemie a cestovních restrikcí, přičemž zásadním faktorem, jenž podpoří důvěru v cestování, bude vakcína na COVID-19 a sjednocení pravidel pro testování a vzájemné uznávání testů mezi zeměmi,“ uvedla Dufková. ČSA podle ní očekávají, že by v příštím roce mohly dosáhnout zhruba polovičního výkonu ve srovnání s předkoronavirovým rokem 2019.