Čtenář Jaroslav Němec: Domácí štrůdl

Ingredience na těsto: 250 g hladké mouky, 100 g másla, vejce, 2 lžíce vlažné vody, 1 lžíce octa, špetka soli, trochu mléka na pomašlování

Ingredience na náplň: jablka, 1 vanilkový cukr, 1 skořicový cukr nebo skořice, badyán, trochu strouhanky, vlašské ořechy

Postup: Do mísy nasypeme hladkou mouku, moučkový cukr, přidáme pokrájené máslo, vejce a mléko. Nejprve vařečkou promícháme, pak rukou vypracujeme vláčné těsto. Můžeme přidat ještě trochu mouky pro lepší zpracování. Necháme chvíli odležet v chladu. Mezitím si připravíme jablka. Omyjeme je, rozpůlíme a odstraníme jádřinec a nastrouháme dužinu. Těsto vyválíme na moukou vysypaném vále, rozložíme na něj strouhaná jablka, posypeme badyánem a skořicovým cukrem. Závin stočíme, přendáme na pečící papír a s tím umístíme na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Pečeme v troubě při 150°C asi 60 minut. Upečený štrůdl necháme vychladnout, posypeme cukrem a můžeme podávat.