Čtenář Jaroslav Němec: Bábovka s vaječným koňakem

Svůj speciální recept na bábovku zaslal Jaroslav Němec, který s ní vyhrál i několik soutěží.

Ingredience: 200 g povoleného másla, 250 g cukru krystal, 250 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do pečiva, 3 vejce, 3 lžíce mléka, 200 g mletých (nebo nasekaných) vlašských ořechů, lžička mletého badyánu, 300 ml vaječného koňaku, 1 tabulka čokolády (hořké nebo na vaření), máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy.

Jablečný štrúdl Jaroslava Němce.
Čtenáři pečou: Jablečný štrúdl

Postup: Povolené máslo utřeme s cukrem do světlé pěny. Poté přidáme celá vejce a znovu utřeme těsto. Vedle si smícháme polohrubou mouku s kypřicím práškem, směs přidáme do těsta. Promícháme. Nakonec přidáme najednou 3 lžíce mléka, nasekané oříšky, mletý badyán, vaječný koňak a nastrouháme čokoládu. Vše spojíme do hladkého těsta. Vymažeme pečlivě bábovkovou formu máslem, aby nezůstalo žádné místo bez tuku, pak vysypeme jemnou strouhankou a nakonec do formy nalijeme těsto. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 1 hodinu. Po vyndání z trouby necháme chvíli bábovku odpočinout ve formě a pak vyklopíme. Pocukrujeme a necháme vychladnout.

Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem.
Redaktoři vaří: Středomořská bašta aneb citronové kuře s česnekem

Inspirujte i vy ostatní čtenáře, pošlete na nám na e-mailovou adresu: olga.sevcikova@denik.cz váš oblíbený recept i s vaší autorskou fotkou hotového jídla nebo upečených sladkostí. Nezapomeňte připojit vaše jméno a bydliště.

Recepty s fotografiemi pak zveřejníme na webových stránkách vašeho Deníku. Zapojujeme se i my, redaktoři, a ukážeme vám na webových stránkách vašeho Deníku naše oblíbené recepty.