Jaroslav Němec: Daňčí svíčková podle Maxijedlíka

Svůj speciální recept na daňčí svíčkovou zaslal Jaroslav Němec, který s ní vyhrál i několik soutěží.

Ingredience: daňčí kýta 1 kg, uzený špek 80 g, sůl, mrkev 2 ks, celer menší 1 ks, máslo 2 lžíce, sádlo1 lžíce, bobkový list 3 ks, mletý pepř, celý pepř 5 kuliček, celé nové koření 3 kuličky, jalovec 2 kuličky, velká cibule 1 ks, rozmarýn, tymián, kousek citronové kůry, třtinový cukr 4 lžíce, 200 ml bílého vína, 1 lžíce plnotučné hořčice, 800 ml vývaru nebo vody, 200 ml smetany ke šlehání, citronová šťáva na dochucení.

Postup: Daňčí kýtu prošpikujte udělejte v ní úzkým nožem hluboké zářezy, uvolněte je prstem a do každého vložte tenký špalíček špeku. Maso osolte a opepřete. Mrkev a celer očistěte a nahrubo nastrouhejte, cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.

V kastrolu rozpusťte máslo a sádlo a opékejte na něm zeleninu a koření zhruba 3 minuty. Přidejte cibuli, osolte, opepřete, přidejte bylinky, kousek citronové kůry, cukr a ještě několik minut opékejte. Po chvilce přidejte maso a zbytek špeku. Maso opečte důkladně ze všech stran a pak podlijte vínem.

Přidejte hořčici, dolijte vodu nebo vývar, aby bylo maso ponořené tak ze tří čtvrtin, a nechte na mírném stupni dusit do změknutí, zhruba 2 hodiny. Měkké maso vyjměte a z omáčky vyberte koření. Rozmixujte ji nebo propasírujte. Dochuťte, pokud máte rádi svíčkovou kyselejší, dokyselte ji troškou citronové šťávy. Pokud je omáčka po mixování málo hustá, ještě ji trochu povařte. Maso krájejte na plátky a podávejte s houskovým knedlíkem.

Inspirujte i vy ostatní čtenáře, pošlete na nám na e-mailovou adresu: olga.sevcikova@denik.cz váš oblíbený recept i s vaší autorskou fotkou hotového jídla nebo upečených sladkostí. Nezapomeňte připojit vaše jméno a bydliště.

Recepty s fotografiemi pak zveřejníme na webových stránkách vašeho Deníku. Zapojujeme se i my, redaktoři, a ukážeme vám na webových stránkách vašeho Deníku naše oblíbené recepty.