Podívejte se, které české osobnosti v únoru oslavily jubileum:

Mgr. Jiří Černý - 80 let (nar. 25. února 1936, Praha)

  • Známý hudební kritik, který vystudoval stavební průmyslovku a žurnalistiku a češtinu na FF UK v Praze. Během studií působil jako sportovní novinář, byl aktivním sportovcem v lukostřelbě. V letech 1961-1965 (s přestávkou vojenské služby) pracoval jako kulturní redaktor týdeníku Mladý svět. Následně se živil jako publicista na volné noze a externě přispíval do hudebních časopisů Melodie atd. Pro ČRo a později pro rozhlasovou stanici Praha připravil řadu populárních hudebních pořadů. V listopadu 1989 byl spoluzakladatelem OF. Psal články do Lidových novin (04 2004-02/2007) a poté sloupky pro Hospodářské noviny. Vydal řadu publikací. V r. 2013 získal Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti hudby.

 

Ondřej Hejma - 70 let (nar. 3. února 1951, Praha)

  • Rockový hudebník a skladatel, frontman skupiny Žlutý pes. Po gymnaziu vystudoval filologii (angličtina a čínština) na FF UK. Působí i jako rozhlasový a televizní moderátor, publicista a překladatel. Napsal čtyři knihy a je znám i z televizních soutěží "Chcete být milionářem?" nebo "Česko hledá Superstar".

 

Uhodnete předmět na fotografii?
HÁDANKA: Poznáte, k čemu sloužil předmět na fotografii?

Miroslav Donutil - 70 let (nar. 7. února 1951, Třebíč)

  • Divadel, filmový a televizní český herec, moderátor, zpěvák, dabér a bavič. Literární zpracování jeho předešlých knih obohatila faktografická biografie nazvaná "Mirek Donutil 70".

 

Václav Faltus - 65 let (nar. 12. února 1956, Ústí nad Orlicí)

  • Dabér, baviš a imitátor. Vyrostl a dodnes žije ve východočeském Letohradu. Vyučil se elektromechanikem a večer vystudoval elektrotechnickou průmyslovou školu. První veřejné vystoupení absolvoval v roce 1980 a od té doby začala jeho popularita stoupat. Dnes má ve svém repertoáru přes 250 hlasů herců, politiků a zpěváků.

Eva Hubatová