V úvodu své přednášky ocenil Stránský funkční bar na Malé scéně Hálkova divadla v Nymburce. „Budete moct jít na panáka, až uslyšíte vědeckými fakty podložené informace o tom, že lidstvo skutečně stojí po dvou stech tisících let na existenční křižovatce,“ řekl téměř šedesátce přítomných, kteří zaplnili prostor do posledního místa. „Ne každá technologie je špatná, taková žehlička má svůj význam,“ zahájil zvesela svoji přednášku doktor Stránský. V první části ukázal názorným a zároveň zábavným způsobem posluchačům, jak se vyvíjí lidský mozek jedince i z hlediska lidského rodu. V druhé části pan doktor přitvrdil a kladl před publikum výsledky dlouhodobých vědeckých výzkumů, které dokazují, že vlivem technologie za posledních 20 let:
· IQ se nezvyšuje, ba klesá
· Klesají výsledky ve standardizovaných testech
· Procento lidí s depresí se zdvojnásobilo (u adolescentů se zvýšilo o 70%)
· Více než 50% studentů trpí úzkostí
· Počet sebevražd se zvýšil o 25% (ČR je v EU nad průměrem: 4 sebevraždy denně)

Ilustrační foto
Přijďte v pátek na zimní stadion v Nymburce na akci Týden hokeje

Víme, co nám způsobuje náš miláček mobilní telefon? Narušuje aktivní paměť a dialog, neboť nepřetržitě vyžaduje pozornost. I když je vypnutý. Mezi prokazatelné negativní dopady patří horší pracovní výsledky. Největší světové firmy to už vědí. A také Francie, která vloni průlomově zakázala užívání mobilů na všech typech škol v celé zemi.

Co sociální sítě, populární komunikační způsob dneška? Je potvrzeno, že jsou cíleně vymyšleny tak, aby se na nich stal člověk závislým. Facebook a spol. spouští v mozku tvorbu dopaminu (chemická látka, která vzniká v mozku a způsobuje vznik příjemných pocitů, pozn. aut.), podobně jako po požití stimulačních drog, např. heroinu nebo kokainu. Co to udělá s mozky našich dětí, resp. jejich dětí, raději nedomýšlet. Když tohle prokoukl Sean Parker, zakládající prezident Facebooku, na svoji pozici v roce 2017 rezignoval. Bill Gates, Tim Cook ani Steve Jobs nedovolili svým dětem používat doma ani ve škole počítač a internet. I oni věděli proč.

Převezeno na západ Čech bylo i první zubří mládě narozené v milovické rezervaci, samice Tula.
Milovické pastviny a stádo opustily tři zubří samice

Shrnuto, podtrženo: vědecká fakta dokládají, že počítače a internet mění způsob, jak mozek přebírá a zpracovává informace, a to podkopává jeho evoluční schopnosti a přirozený proces myšlení a učení se. Tím se mění neurochemické procesy a trasy v mozku. Tyto změny pak budou platit nezávisle na používání počítače, internetu. Doktor Stránský měl na začátku svého vystoupení pravdu. Po jeho přednášce a následné diskusi se stal bar v Inspirativní kavárně prvním záchranným kruhem pro řadu přítomných.

Co tedy dál? Moderní technologii nezatracujme, avšak pokusme se ji využívat s rozumem a s mírou. A hlavně nedopusťme, aby převálcovala naše děti. Stále se jim nabízí na téhle dosud nádherné planetě mnoho skutečné, nikoli virtuální krásy. Tento vážný apel je určen v první řadě pedagogům a rodičům.

Ivana Šmejdová, realizační tým MAP II na Nymbursku

Z přednášky Martina Jana Stránského v Nymburce.Zdroj: Olga Vendlová

Dva útoky na Štědrý večer v Poděbradech mají na svědomí dva mladíci, kteří jsou už ve vazbě.
Vánoční loupež minutu po minutě: policie zveřejnila interní komunikaci
Z Čokoládového festivalu v Poděbradech před dvěma lety.
Lyské výstaviště zaplaví o víkendu čokoláda