Děti se v programu zábavnou audiovizuální formou dozvěděly o výrobě vody a čištění odpadní vody. Virtuálně mohly také navštívit čistírnu, přičemž se díky nejmodernějším technologiím dostaly i na místa, která běžně nejsou přístupná. "Pro děti je to skvělý program. Poslouchat výklad v lavicích je totiž úplně něco jiného, než na vlastní oči vidět a vyzkoušet si to," svěřil se se svými dojmy starosta Slaného Martin Hrabánek ihned poté, co si sundal 3D brýle z virtuální prohlídky. 

Kromě programu Cesta vody viděli první malí i velcí návštěvníci také moderní expozici o biodiverzitě, kde se dozvěděli příběhy obyvatel vodních toků a jejich bezprostředního okolí. Součástí exkurze byla také křížovka o ceny a skvělá vyhlídka z horního patra věže. "Jako vlastník vodárenské infrastruktury denně řešíme nějaké problémy s vodou a například zajištění jejího dostatku. Naučit se už v útlém věku vnímat to, že voda je nejcennější surovina věku, je ohromně důležité," doplnil Martin Hrabánek.   

Poznáte obec na Kladensku?
FOTOKVÍZ: Poznáte obec na Kladensku?

Podle technického ředitele společnosti Středočeské vodárny (SVAS) Bohdana Soukupa jsou dostupné informace pro nejmenší jednou z nejužitečnějších věcí, kterou mohou dnes vodohospodáři dělat. "Tak jak kvůli klimatické změně ubývá zásob vody, je třeba vychovávat generaci, která bude šetrná nejen k vodě, ale ke všem přírodním zdrojům planety," řekl Bohdan Soukup a dodal: "To je také ústředním mottem Veolie: Šetříme zdroje." Připravený vzdělávací program je výsledkem spolupráce kladenských vodohospodářů a základních a středních škol v regionu. Samotným výukovým programem provedla jedna z učitelek slánské základní školy, která vodní téma zapracovala do výuky.

Kladenský vodojem, dnes Future Tower, sloužil svému účelu od roku 1933. Unikátní stavba ale ztratila význam v osmdesátých letech minulého století a od té doby neměla využití. 

Den horníků 2020 v areálu vinařického dolu Mayrau.
OBRAZEM: Horníci oslavili svůj den na Mayrovce


"Už od počátku našich plánů na přestavbu věže jsme věděli, že jedním z jejích nových účelů bude právě vzdělávání dětí. Vše kolem vody je totiž tak trochu informačně zanedbané nejen ve výuce, ale obecně i v informování veřejnosti a naším velkým přáním je toto vakuum naplnit," řekl jeden z autorů myšlenky přestavby vodojemu, generální ředitel SVAS Jakub Hanzl. 

Přestavba trvala od roku 2017 a její součástí bylo například i technicky obtížné sejmutí původní nádrže vodojemu z vrcholu věže. Future Tower dnes slouží nejen jako hi-tech dispečink pro infrastrukturu, která zásobuje vodou přes 290 tisíc lidí okresů Kladno, Mělník, Praha-východ, Praha-západ a Rakovník, ale také jako centrum kybernetické bezpečnosti. To ochrání vodohospodářskou infrastrukturu před hackerskými a sabotážními kyberútoky zvenčí.

Plné zpřístupnění interaktivní expozice pro školní mládež plánují vodohospodáři ihned, jak dojde ke zlepšení pandemické situace.

Autor: Lenka Kozlová, Středočeské vodárny