Největším zážitkem byla letos unikátní vánoční projekce, která poprvé v historii města doslova rozzářila budovu radnice i kostel a propojila videomapping s rozsvícením vánočního stromu. Projekce nadchla nápaditostí a vytvořila na náměstí slavnostní a emotivní atmosféru.

Poutavý vánoční příběh zasazený do kladenského prostředí milým způsobem připomenul tradiční vánoční zvyky a také dobročinnou sbírku.

Na náměstí Starosty Pavla se rozsvítil Vánoční strom splněných přání, který každoročně pomáhá dětským domovům z Kladna i okolí plnit dětské tužby. Poté primátor města Kladna Dan Jiránek popřál všem klidné svátky a drobným dárkem ocenil a poděkoval rekordmanovi mezi dárci krve s úctyhodným počtem 120 odběrů, bývalému důlnímu záchranáři Zdeňkovi Studenému.

Velký dík patří malým zpěvákům ze ZUŠ Moskevská a muzikantům z flétnového souboru Flauti Vivace.

Nedělní jarmark Na Střelně.
OBRAZEM: Nedělní jarmark Na Střelně

Program pokračuje na různých místech ve městě až do konce roku a kompletní přehled akcí najdete na webu města nebo ve vánočním speciálu časopisu „Kladno žije!“. Vánoční výzdoba, která vynikne zejména po setmění, na vás čeká i v zámecké zahradě. Město upravilo její otevírací dobu tak, aby co nejvíce návštěvníků otevřelo brány pro příjemné strávení předvánoční atmosféry. Především děti ocení živý betlém u vánočního stromu.

Nejbližší velkou akcí je již ve čtvrtek 5. prosince. „Mikuláš na koni“ s oblíbeným průvodem městem a mikulášskou nadílkou na náměstí Starosty Pavla. Začátek je od 14.45 hodin před Kinem Sokol.

Pestrá je i nabídka stánků na náměstí, kde nabízejí příjemné občerstvení a originální rukodělné výrobky a každý adventní víkend návštěvníky čeká bohatý kulturní program. K dispozici je opět zdarma také kluziště, za půjčení bruslí zaplatí veřejnost drobný poplatek. Dopolední hodiny jsou rezervovány pro školy, odpoledne pak slouží široké veřejnosti. Ve spolupráci s Rytíři se připravují i speciální akce na ledě.

Unikátní novinkou je Ježíškova cesta, která přináší kouzelné příběhy dětem i dospělým. Od 6. prosince budou na několika místech po městě rozmístěna stanoviště s příběhy a otázkami. Na každého dětského návštěvníka čeká malá sladká odměna nebo krásná „Ježíškova knížečka“, kterou si děti samy vybarví a sváží v prostorách Kladenského zámku.

Karel Pazderka

Slaný už svítí v celé kráse a pyšní se novým betlémem.
Slaný už svítí v celé kráse a pyšní se novým betlémem