Coby osobní návštěva započali svou exkurzi přímo v hlavní budově – Thunovském paláci. Tam již na ně pan Berkovec čekal a nejprve je zavedl do své kanceláře, kde je seznámil s prací poslanců a ukázal jim na televizní obrazovce vstupy do jednání, která v konkrétním dni právě probíhala. Zapůjčil jim též volební kartičku, aby si mohli vlastnoručně ověřit, čím že to vlastně poslanci volí.

Následovala zevrubná obhlídka překrásných interiérů paláce, při níž z davu zaznívaly obdivné povzdechy: „Páni, tady bych chtěl bydlet!“ Děti také poznávaly místa, která vídají v televizi, především proslulé zastřešené nádvoří s pískovcovou kašnou hlídanou kamenným lvem, určené k přímým přenosům České televize. Jeden z nich se tu právě chystal, a než technici vše připravili, mohli si žáci ozkoušet roli komentátora či mluvčího. Někteří při tom vypadali, jako by to byl jejich každodenní chléb.

Návštěvníci zhlédli i několik sálů - sál Státních aktů a malebný Modrý salonek, kde se jako praví zákonodárci usadili v křeslech kolem veletěžkých historických stolů. Škoda jen, že do hlavního sálu bylo možno nahlédnout toliko škvírkou pootevřených dveří, program to neumožňoval.

Rozsvícení Vánočního stromu splněných přání v Kladně naplnilo náměstí Starosty Pavla.
Rozsvícení Vánočního stromu splněných přání v Kladně naplnilo náměstí

Další kroky vedly do paláce Smiřických. Tam bylo v infocentru nachystáno video o vzniku a fungování Poslanecké sněmovny a demokracie.

Zde by každá běžná prohlídka skončila. Pan Berkovec však nachystal dětem další dvě překvapení: nejprve jim zpřístupnil terasu, která slouží poslancům jako kuřárna a odkud je skvostný výhled vzhůru na Hrad. Pak je čekala sladká odměna – zavedl je do poslanecké restaurace a všem objednal zmrzlinový pohár.

Tento den byl skutečně nabit nevídanými zážitky, o kterých děti ještě dlouho diskutovaly a rozebíraly je posléze i ve škole: „Víte, že měl v kanceláři ukulele a byl úplně normálně oblečený?“ hlásili ostatním, „a fotil se s námi a lehl si u toho klidně i na zem a jezdí do práce na skútru!“

A zmrzlinový pohár od poslance, to by prý nikdy nečekali… Veškeré získané informace se výtečně hodí do výuky mnoha předmětů, neboť jsou opřeny o vlastní prožitek. Však se také na výsledné verzi článku podíleli žáci v hodinách mediální výuky.

Smečenská základní škola si velice váží tohoto pozvání a cení si času, který jim pan Stanislav Berkovec věnoval.

Článek vytvořili žáci 8. a 9. třídy ZŠ Smečno v rámci hodin mediální výuky

Ilustrační foto
Ordinace veterinářů praskají ve švech, pejskaři čipují své svěřence ve velkém
Kladenský radní Lukáš Hanes (vlevo) se stal novým jednatelem městské společnosti TEPO.
Výměna dalšího jednatele v městské společnosti se opozici hrubě nezamlouvá