O průběhu krátkodobých a dlouhodobých mobilit jsme informovali na našich webových stránkách a sociálních sítích školy.
Závěrečnou mobilitou, školící pobyt italských profesionálů v Čechách, byl celý projekt Erasmus+ završen. Od pondělí 14. listopadu do středy 16. listopadu 2022 připravovali žáci oborů Kuchař-číšník a Hotelnictví pod vedením italských profesionálních kuchařů a cukrářů speciality typické pro Itálii.
Žáci se seznámili se surovinami, které jsou typické pro italskou kuchyni, ochutnali italský sýr Riccota, připravili italské rizoto s kuřecím masem. Dále se naučili připravit těsto na pizzu nebo focacciu, zhotovit pizzu, focacciu nebo grissini prosciutto - italské slané tyčinky. V rámci přípravy italských specialit nemohly samozřejmě chybět ani dezerty. Pod vedením italského cukráře Renata Zarry připravili žáci dezerty, jakými jsou panna cotta, tiramisu, chees cake, fortaie nebo pomalu tažený závin s jablky a ořechy. Jako zpestření byl pro žáky připraven praktický nácvik vyřezávání ovoce a zeleniny.
Ve středu byly veškeré mobility zakončeny závěrečným rautem, na který přijali pozvání zástupci města Stochova – starosta města Roman Foršt a místostarosta města Robert Filip, zástupci stochovské základní školy paní ředitelka Lenka Mazuchová společně se zástupkyní ředitele Hanou Doušovou a výchovnou poradkyní Ludmilou Beznoskovou.
Ředitelka naší školy Jaroslava Pichová přivítala hosty, poděkovala za jejich účast a představila Renatu Kopeckou a tým italských specialistů, pod jejichž vedením vznikly italské dobroty u nás ve škole.Před samotným rautem proběhly prezentace našich žákyň, které se zúčastnily krátkodobé a dlouhodobé mobility v rámci tohoto projektu. Anička Kováčková a Aneta Poláková profesionálně odprezentovaly průběh jejich zahraničních stáží v rámci již proběhlých mobilit v Milano Marritima a na Sardinii. Italští odborníci ocenili profesionální přístup a nadšení našich žáků, se kterým se zhostili příprav lahodných pokrmů.
Projekt Erasmus+ výrazně přispívá k motivaci ke zvolenému oboru, k obohacení učiva přímo prostřednictvím zahraničních lektorů, nebo přímo v italských hotelech, a celkově k lepšímu uplatnění našich žáků na trhu práce díky dokladu o zahraniční praxi v podobě certifikátu Europass.Na základě velmi kladných ohlasů na uskutečněný projekt pevně věříme v další spolupráci se zahraničními partnery v rámci akreditace projektu Erasmus+, o kterou jsme požádali vyplněním žádosti o další dotace.
Autor: SŠSŘ Stochov