Kompletně uzavřen je i areál v Dolní Moravě. „Nemáme už v provozu ani výdajová okénka, není pro koho, protože zakázané jsou už i výlety do přírody, čemuž osobně nerozumím. Všichni zaměstnanci jsou doma, bez práce. Je to tristní a nenaděláme s tím vůbec,“ konstatoval obchodní ředitel resortu Martin Palán. Lyžařskou sezonu považuje za zmarněnou, hlavní lyžovačka končí obvykle v půlce března a pak už nemá smysl nic rozjíždět. Ztráty horského resortu rapidně narůstají. „Nemáme žádné tržby, aby bylo možné hradit provozní náklady, splácet investice,“ podotkl Palán. Vláda v lednu schválila nový program Covid – Sport III Lyžařská střediska, ze kterého chce provozovatelům ski areálů vyplácet dotace na provozní náklady. Horský resort Dolní Morava kompenzace považuje za nedostatečné, v prvé řadě chtěl zůstat v provozu s tím, že je schopen si pohlídat dodržování všech bezpečnostních a epidemiologických opatření. „Bohužel nám to nebylo umožněno. Konec téhle situace je pro nás v nedohlednu. Nemáte na základě čeho se řídit, kdy co organizovat, nevíte, kdy co nastane. Ta opatření jsou dle našeho názoru velmi nečitelná, přicházejí na poslední chvíli. Takto se fungovat nedá,“ uzavírá Palán.

Policisté kontrolují nařízení. Silnice I/35 protíná dva okresy
Policejní hlídky na hlavním tahu Orlicka a Svitavska provoz nebrzdí

Naděje pohasly také pro Skiresort Buková hora. „Ještě minulý týden jsme si říkali, že by bylo moc prima, kdyby se situace změnila a podařilo se nám aspoň na chvíli otevřít. To už by ale byl během zimní sezony asi pátý nebo šestý termín v řadě, kdy doufáme a někdo jiný rozhoduje,“ řekl za areál Petr Toman. Pro Skibukovku se pondělím nic zásadního nezměnilo, uzavřený bude zcela jako dosud. Lyžařské areály se začnou připravovat na jarní a letní sezonu. Skiresort Buková hora se chtěl soustředit na dostavbu apartmánových domů, které by rozšířily ubytovací kapacity a umožnily využívat resort celoročně. „Řekl bych, že současná situace vrátila všechny firmy tak o deset let zpátky, těžko říct, co se podaří a nakolik stát dodrží vyplácení slibovaných kompenzací,“ dodal Toman.

Do sklepa poputují leckde i běžky, provozovatelé končí s úpravami běžeckých stop. Sdružení obcí Orlicko poslalo rolbu do okolí Bukové hory a Suchého vrchu naposledy v pátek, letos v zimě už nevyjede. „Vzhledem ke stávajícím opatřením postrádá další úprava stop smysl,“ konstatoval manažer sdružení Antonín Fiala.