„Věděla jsem, že to nebude jednoduché, ale věřila jsem si. Hlavně zákazníkům, kteří mi vyjadřovali podporu a slibovali, že zůstanou věrní,“ krčí rameny vedoucí prodejny na rohu ulic Na Šibeníku a Pod lipami.

Jejich odliv nastal okamžitě po otevření Lidlu. „Zvědavost, říkala jsem si v prvních dvou týdnech. Budou chodit na čumendu a vrátí se mi. Mám kvalitní, čerstvé zboží, povykládáme si,“ popisuje energická žena.

Iva Šafrová má od ledna 2022 v pronájmu prodejnu potravin v olomoucké ulici Na Šibeníku, která funguje roky. Věří, že vedle nově otevřeného Lidlu přežije
Lidl přežiju, věří vedoucí malého obchůdku v Olomouci. Zákazníci ji podporují

Nevrátili se. Tržby obchůdku padaly dolů a podnikatelka se velmi rychle dostala do minusu.

„Od konce září jsem na tržbách v propadu denně o deset tisíc. Musela jsem se zadlužit, abych poplatila, co je potřeba. Vzdávám to. Už jsem dala výpověď z nájmu. K poslednímu končím,“ vysvětluje vedoucí prodejny, jež se ještě marně snažila nabízet novinky v podobě krájených domácích uzenin, aby dnes už bývalé zákazníky přece jen získala zpátky.

Do obchůdku podle podnikatelky pravidelně přicházejí už jen obyvatelé z okolí. „Hlavně senioři. Věrní zákazníci, co mi zůstali, protože jim prostředí supermarketu nevyhovuje. Jsem jim vděčná, ale těchto pár lidí neuživí mě a maminku,“ dodává mladá žena, která v prodejně s letitou tradicí zaměstnává svoji matku.

Ilustrační snímek
Žena si stěžuje na nemocnici. Umírající otec spal v noci venku, popisuje

Do Olomouce podnikatelka dojíždí ze Šternberka, kde se už usilovně poohlíží po jiné práci. Nemůže si dovolit zůstat bez pravidelného příjmu. „Mám dvě děti. Teď taky bohužel nějaké dluhy. Od listopadu si musím něco najít stůj co stůj. Ráda bych zůstala v oboru. Snad budu mít štěstí,“ uzavírá sympatická žena příběh nerovného souboje s nadnárodním řetězcem.

Chystá se další market 

Nejnovější Lidl, v Olomouci v pořadí šestý, otevřel v lokalitě Na Šibeníku v pondělí 29. srpna. Velkými reklamní poutači na to řetězec upozorňoval nejen po Olomouci. „Nová prodejna nabízí široké úseky čerstvého ovoce a zeleniny, masa, uzenin či mléčných výrobků,“ zval zákazníky mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler.

Součástí nového marketu je i pekárna. „Samozřejmostí jsou široké uličky a pokladny s velkou odkládací plochou. K dispozici je Wi-Fi zdarma, také automat na kvalitní certifikovanou kávu,“ popisoval prodejnu.

Vybydlený dům bez zajištěného vstupu i veškerých energií. Tak vypadalo místo, kde v Ostravě přespávala na matraci pod peřinou třiatřicetiletá žena se svým desetiměsíčním miminkem. Říjen 2022
Bez vody, elektřiny i dveří. Žena žila s miminkem v hrozných podmínkách

Motorizovaným zákazníkům nabízí Lidl za sportovní halou nové prostorné parkoviště o kapacitě 97 míst.

Na Olomoucku plánuje Lidl další prodejnu v Litovli nedaleko pivovaru. „Společnost Lidl by ráda postavila novou, moderní, ekologickou prodejnu v Litovli, nicméně aktuálně se nacházíme v ranné fázi příprav projektu," uvedl mluvčí Tomáš Myler k aktivitám společnosti v Litovli.