Tak zní oficiální prohlášení krajské policie v případu největší ekologické havárie posledního desetiletí, ke které došlo 20. září letošního roku.

Včera, v neděli 20. prosince totiž uplynula lhůta na vypracování znaleckého posudku.

40 svíček za 40 tun otrávených ryb se v neděli 20. prosince rozzářilo na nábřeží řeky Bečvy v Hranicích.
U Bečvy v Hranicích se rozzářilo 40 svíček za 40 tun otrávených ryb

„Avizovali jsme, že znalec má právo požádat o prodloužení lhůty k vyhotovení znaleckého posudku z objektivních důvodů. Tak se v minulých dnech stalo a z toho vyplývá, že znalecké zkoumání dále probíhá,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Javorková.

"Považujeme za důležité sdělit, že prověřování a případné vyšetřování takto náročných případů probíhá standardně několik měsíců nikoliv dnů či týdnů," upozornila mluvčí.

Ministr životního prostředí Richard Brabec a náměstkyně hejtmana Zlínského kraje pro životní prostředí Hana Ančincová na tiskové konferenci svolané kvůli dalšímu úniku neznámé látky do řeky Bečvy; středa 2. prosince 2020
Opakované zamoření Bečvy? Svlékneme firmy donaha, slibují ministr a náměstkyně

Přibývají podněty z řad novinářů a veřejnosti

V rámci prověřování podle Javorkové kriminalisté prováděli několik dalších úkonů trestního řízení, které jsou důležité pro dokazování (například vyšetřovací pokusy na řece nebo zajištění dalších vzorků – pozn. red.) a je nutné i tyto podrobit znaleckému zkoumání.

Ombudsman Stanislav Křeček
Do kauzy otrávená Bečva se vložil ombudsman. Zahajuje vlastní šetření

„Prověřují se také stále přibývající podněty z řad novinářů i veřejnosti, kterými se kriminalisté musí zabývat a nemohou je podcenit. V tuto chvíli nelze odhadovat, kolik času bude vyžadovat znalec na zpracování výše uvedených materiálů,“ dodala policejní mluvčí s tím, že zákon lhůtu na zpracování znaleckého posudku nestanoví. Znalec ji obvykle stanoví sám podle rozsahu zpracovávaných údajů.

Shromáždění k připomenutí dvou měsíců od otravy řeky Bečvy kyanidem. Valašské Meziříčí 17. listopadu 2020.
Otrávená Bečva: čtvrt roku bez viníka. Jaký to má smysl? ptají se starostové

„Jakkoli chápeme zájem veřejnosti o informace, je nezbytné připomenout, že trestní řízení je ve fázi přípravného řízení neveřejné a není možné průběžně komentovat podrobnosti. Případ dozoruje Okresní státní zastupitelství ve Vsetíně. S dozorujícím státním zástupcem jsme v úzkém kontaktu a veškeré postupy s ním konzultujeme,“ uvedla k případu Lenka Javorková.