S onemocněním se pral dlouhých pět týdnů. „Bál jsem se, že zkolabuji a skončím v nemocnici,“ přiznal dvaačtyřicetiletý muž.

Prvním příznakům nepřikládal velkou váhu. Myslel si, že horečky brzy odezní. „Bylo to jako na houpačce. Měl jsem devětatřicet. Na chvilku se mi sice teplotu podařilo srazit na třicet sedm a půl, ale pak zase rychle naskočila zpátky,“ líčil Kundrát.

Po týdnu, kdy si vzal volno z práce, se objevily další zdravotní komplikace, především vyčerpání a změna chuti. Proto zamířil na interní ambulanci Domažlické nemocnice a následně na test, jehož výsledek koronavirus potvrdil. „Pořád se to ale zhoršovalo. Cítil jsem se neskutečně unavený. Patnáct šestnáct hodin denně jsem prospal. Kromě horkého čaje jsem do sebe nic nedostal. Všechno ostatní jsem vyzvracel,“ popsal.

Testování zaměstnanců firmy Kermi Stříbro antigenními testy na covid-19.
Povinné testování startuje. Firmy v Plzni jsou připravené

Přidaly se také bolesti hlavy, závratě a dušnost. Když šel z obýváku do koupelny, což je deset až patnáct metrů, síla mu sotva stačila. „Nemohl jsem popadnout dech. Mu-sel jsem zastavit a odpočinout si. Zkoušel jsem se ospr-chovat, ale horká voda mě dráždila a já se hrozně rozkašlal,“ pokračoval Kundrát.

Problémy měl i s mluvením. Říct pár vět pro něj zna-menalo skoro nadlidský výkon. „Jakmile jsem začal mluvit, kašel nešel zastavit,“ doplnil.

Nejkritičtější byly první dva týdny. Kvůli nechutenství zhubl deset kilogramů. „Potom už jsem si vzal alespoň suchý rohlík. Nikdy jsem bílé pečivo moc nejedl, ale tohle pro mě najednou byla pochoutka,“ řekl.

STRACH O DĚTI

Hrozil se však momentu, že tělo je zesláblé a samo se s koronavirem nepopere. „Nikdy jsem nevěděl, co bude druhý den. Měl jsem strach hlavně o přítelkyni a děti, všichni se nakazili. Bohudíky dcera a syn byli téměř bezpříznakoví, partnerka měla jen lehčí průběh nemoci,“ zpětně si oddechl.

Hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.
Hejtmanka Plzeňského kraje složila mandát, už není poslankyní

Do zaměstnání se nakonec vrátil až po pěti týdnech. Teď už zase převáží pacienty na vyšetření nebo je vozí domů, když je lékař propouštějí z nemocnic. „Přesvědčil jsem se, že covid není dobré podceňovat. Rozhodně to není žádná obyčejná chřipka, jak stále někteří tvrdí“ uzavřel.