Mladá žena se stala svědkem zásahu policie, když při cestě z Ostravy do Olomouce měla v celém vlaku platnou jízdenku pouze ona a další dvě osoby.

„Černých pasažérů bylo hodně. Jízdenku neměl prakticky nikdo. Lidé se vymlouvali, že když se neplatí za autobusy, proč by tedy měli platit za vlak,“ popsala Marcela Řehořová z Prostějova.

Ta jezdí opakovaně vlakem mezi Ostravou a Olomoucí. Bezprostředně po vyhlášení nouzového stavu kvůli šířící se nákaze Covid-19 si všimla, že průvodčí během cesty vagóny neprochází.

Prodej tradičních velikonočních doplňků Radoslav Šimon ani v časech koronavirové pandemie a omezujících opatření nevzdává.
Prodej karabáčů v Ostravě? Pomlázkový byznys je v háji, shodují se prodejci

„Stáli jen u nástupu, ale kontrola jízdenek se nekonala.“ Zaměstnanci Českých drah se tak snažili ochránit sebe i ostatní do doby, než byli vybaveni rouškami, respirátory a dezinfekcí.

Později vedení Českých drah rozhodlo o přerušení prodeje jízdních či rezervačních dokladů ve vlacích. Zároveň informovalo, že platný doklad bude nutné pořídit ve výdejnách nebo prostřednictvím internetu.

Jízdenku neměl prakticky nikdo

Průvodčí s ochrannými pomůckami tak obnovili kontrolu jízdenek zakoupených před nástupem. S tím ale mnozí cestující nepočítali.

„Černých pasažérů bylo hodně. Jízdenku neměl prakticky nikdo. Lidé se vymlouvali, že když se neplatí za autobusy, proč by tedy měli platit za vlak,“ popsala Marcela Řehořová.

Zaměstnanci porubského úřadu kompletují balíčky pro seniory.
Tisíce roušek pro seniory. V Ostravě-Porubě je roznáší zaměstnanci úřadu

Mladá žena se stala svědkem zásahu policie, když při cestě z Ostravy do Olomouce měla v celém vlaku platnou jízdenku pouze ona a další dvě osoby.

„Ostatním byl dán návrh, že si mohou jízdenku dokoupit on-line, ale vymlouvali se, že nemají internet. Na nejbližší zastávce, v tomto případě v Hranicích, si museli hromadně vystoupit,“ dodala.

Nouzový stav nezrušil jízdenky

Mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová upozorňuje, že nouzový stav nezrušil povinnost pasažérů mít platný lístek. K jeho pořízení existuje několik možností.

„Cestující si může jízdenku zakoupit přes e-shop na internetu už doma před cestou, další možností je mobilní e-shop nebo nákup prostřednictvím aplikace Můj vlak v mobilním telefonu,“ zdůraznila.

Klimkovice jsou lázeňské město, ležící 7 km jižně od Ostravy. Na snímku v čase bezpečnostních opatření proti koronaviru, duben 2020.
Lázeňské Klimkovice dnes: Starosta trknutý býkem, medvědí výzva, dezinfekce všem

V případě dálkových spojů navíc vlaky zastavují ve stanicích, kde jsou v provozu pokladny. „Cestující tak nemá důvod do vlaku nastoupit bez platné jízdenky,“ uvedla Rajnochová.

České dráhy celoročně spolupracují s civilní bezpečnostní agenturou. Porušení přepravních podmínek si každý dopravce řeší sám. Teprve když je cestující agresivní nebo odmítá spolupracovat, zasáhne Policie ČR.

V Olomouci méně jezdí a platí

Stejné řešení platí také v linkových autobusech nebo v městské hromadné dopravě. V Olomouci je ale většina pasažérů během nouzového stavu vzorná.

„Po zavedení mimořádných opatření neevidujeme nárůst počtu cestujících bez platných jízdních dokladů,“ potvrdila mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Martina Krčová.

Alzheimercentrum v Ostravě-Vítkovicích.
V Alzheimercentru Ostrava je 57 pozitivních testů na covid-19

Revizorům na jejich žádost asistuje městská policie. Zatímco od 18. února do 11. března museli strážníci řešit šest černých pasažérů, od 12. března do 3. dubna zaznamenali pouze jeden případ. Nutno dodat, že lidé jsou teď více doma a obsazenost spojů je mnohem nižší než obvykle.

V olomouckých tramvajích a autobusech momentálně nelze zakoupit jízdenku přímo u řidiče. K tomuto účelu poslouží automaty, trafiky nebo mobilní aplikace dopravního podniku. V Přerově či Prostějově je MHD do odvolání zdarma.