Třiapadesátiletý Syřan z Německa, se loni v létě snažil po dálnici D1 převézt skupinku migrantů z Iráku do Německa. Podezřelé auto neuniklo pozornosti speciální jednotce cizinecké policie. O dva dny později už byl Syřan soudem vyhoštěn ze země. „Syřan vezl v osobním autě Opel Zafira dalších osm lidí, dva dospělé a šest dětí bez dokladů. Zjistili jsme, že jde o Iráčany. Řidič byl obviněn z převaděčství, uprchlíci skončili v záchytném zařízení pro cizince,“ informovala krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Riziková lokalita. Tak říká podle Čírtkové cizinecká policie dálnici D1 z Prahy do Brna a silnici 1/38 ve směru Znojmo, Jihlava, Havlíčkův Brod, protože obě slouží k transportu migrantů ze třetích zemí do Německa a Skandinávie.

Policisté na Vysočině zadrželi na dálnici D1 další dva migranty.
Další zásah policie na Vysočině. Migranti z Maroka cestovali v podvozku kamionu

V roce 2020 objevila na Vysočině podle Čírtkové cizinecká policie 29 úkrytů ilegálních migrantů. „To je o 11 případů více než v roce 2019. V drtivé většině jde o cizince ze třetích zemí. K jejichž přepravě převaděči používají osobní auta, dodávky a nákladní auta, případně mezinárodní autobusové linky,“ upřesnila Čírtková.

Ilegální migrace na Vysočině

* 29 tajných úkrytů: V nich 21 Turků, 33 Albánců, 24 Syřanů, 8 Iráčanů, 2 Maročané

* vyhoštěno 238 cizinců bez dokladů

* bez povolení k pobytu 247 cizinců

Zdroj : Krajské ředitelství policie Vysočina

Pohyb ilegálních cestovatelů přes Vysočinu se zvýšil podle policie hlavně ve druhé polovině roku. „Tehdy se podařilo ve čtyřech případech odhalit větší počet zachycených migrantů,“ doplnil Oldřich Chaloupka, vedoucí odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Jak upřesnil, jednalo se o 21 Turků v autobuse, 33 Albánců, rovněž v autobuse. „Dále 24 Syřanů a Iráčanů v dodávce, 8 Iráčanů v osobním autě. Koncem roku to byli dva Maročané. Ti cestovali ukrytí na nápravě kamionu,“ uvedl konkrétní údaje vedoucí odboru cizinecké policie

Stejně tak neušli kontrole cizinecké policie lidé, kteří se na Vysočině zdržují ilegálně. „V roce 2020 nechala cizinecká policie vyhostit 238 cizinců, což je ve srovnání s rokem 2019 o 22 případů více. Jednalo se o cizince, kteří na našem území pobývali nelegálně, bez víza či povolení k pobytu. Procházeli evidencí jako nežádoucí nebo u nás pracovali bez povolení,“ vysvětlila Čírtková.

Nejčastěji šlo o Ukrajince nebo Moldavany.

Ilustrační foto.
Počasí jak na houpačce. Mráz vystřídá na Vysočině déšť, oteplí se ve čtvrtek

Policisté odboru cizinecké policie na Vysočině zjistili loni 247 případů, kdy cizinci porušovali zákon a na našem území neměli co dělat. Což je ve srovnání s rokem 2019 o 135 případů více.

Během roku 2020 cizinecká policie provedla na Vysočině 10 996 kontrol pobytu, z toho 625 na ubytovnách. „Dalších 851 kontrol na pracovištích a 9 520 ostatních kontrol. Policie zkontrolovala bezmála 30 000 cizinců,“ upřesnila Čírtková.