„Majitel klubu pan Jícha se včera rozhodl nepokračovat dál, k důvodům by vám více řekl on,“ uvedl v sobotu na dotaz Deníku sekretář Viktorie Bohumil Přibyl. Sportovního manažera Josefa Jíchu se ovšem redakci opakovaně nepodařilo kontaktovat.

Že po předešlých triumfech v soutěži není situace v klubu na Praze-východ růžová, naznačovaly už podzimní výsledky. Ještě nedávno obávané mužstvo posbíralo na své poměry slabých patnáct bodů. Vyrojily se spekulace o finančních problémech.

Podle sekretáře stály za ústupem ze slávy odchody hráčů před startem sezony. „Nedohodli jsme se s nimi na podmínkách dalšího působení u nás. Sehnali jsme místo nich mladé,“ zdůvodnil Přibyl jedenáct porážek v sedmnácti podzimních kolech.

Nedlouho po skončení podzimní části dostál svým předešlým slovům a bíločervené opustil i zkušený trenér Václav Hradecký, který se vrátil trénovat divizi domů do Brandýsa. Do společné zimní přípravy už tým nenastoupil.

„Hráči byli na přípravě různě v klubech. Čekali jsme, jak se situace vyvine. Hledali jsme řešení, jak soutěž dohrát, třeba s dorostem,“ dodal Bohumil Přibyl s tím, že roli sehrály i pokuty za chybějící mládežnická družstva. O té poslední rozhodlo vedení soutěže ve druhé polovině února, kdy původní kompenzační poplatek Jirnům zdvojnásobilo na sto tisíc korun.

Rozhodnutí šéfa klubu z tohoto týdne rázem vyřešilo kompletní sestupovou zápletku v ČFL. Z ní při chystané letní reorganizaci na dvě skupiny po šestnácti účastnících letos padá pouze jediný tým. Šance na záchranu tak byla na rozdíl od předešlých ročníků nepoměrně vyšší.

„Sestupu jsme se nebáli. Po doplnění dvěma třemi hráči by bylo reálné soutěž dohrát i udržet. Naše ztráta nebyla nikterak výrazná,“ je přesvědčený Bohumil Přibyl. Přesto v Jirnech sáhli ke kroku, který znamená anulaci podzimních výsledků Viktorie, další vysokou pokutu a v jednotlivých jarních kolech neplánované volno postoupně pro všechny soupeře.

Jaká budoucnost dospělý fotbal v Jirnech čeká, je podle Bohumila Přibyla nejisté. „Záleží na panu Jíchovi, který tým dával dohromady a financoval. Uvidíme, co bude dál.“