„Nemůžeme hrát jen prvních deset a posledních třicet minut,“ zoufal si po závěrečném hvizdu trenér Kladna Jan Pejša. „Jak jsme začali hrát za stavu dva-nula, tak jsme měli hrát od začátku. Mužstvo na takový výkon kvalitu má,“ mrzelo jej. Ne náhodou už o přestávce sáhl ke dvěma změnám v sestavě, i když stažení ožluceného kapitána Holuba, který se prý navíc necítil příliš dobře, s výkonem zřejmě nesouviselo.

Budíčkem se pro hosty ukázal až bleskový kontaktní gól. Z hlavy Javorka přišel v 56. minutě, necelé tři po druhé radosti domácích. „Do odraženého balonu po standardce jsem vletěl hlavou a snažil se usměrnit k tyči,“ popsala letní posila z Českého Brodu svou první trefu po více než sezoně, která kormidlem utkání pořádně otočila.

Domácí jako by vypadli z role a útoky se začaly valit hlavně na jejich bránu. Její strážce Dědek si na spoluhráče mohl hlas vykřičet. Chvíli po rozehrání u tyče tahal ránu Čížka, který šel z úhlu sám. Deset minut poté už jen zkoprněle sledoval, jak o vítězi utkání rozhodují centimetry. Po zakončení v poločase střídajícího Dejčmara do tyče totiž našel míč v rukavicích. Bez úhony domácí přečkali i další závary.

„Zvýšili jsme agresivitu i pohyb. Pracovali jsme rychleji s míčem,“ zapátral David Javorek po příčinách zlepšení, které se ale nedočkalo bodové odměny. „Stejně jako v poháru jsme dostali dva góly úplně z ničeho. Hlavně ale nedáváme šance. Bez gólů se nedá vyhrát,“ smutnil. „Šancí jsme měli dost, ale naše koncovka je žalostná," souhlasil kouč Pejša.

Pro domácí šlo o první vítězný zápas v sezoně. Že by jej končili zrovna v herní pohodě, to ani náhodou. Řada nedotažených až zpackaných brejků nechávala duel Středočechů otevřený do poslední chvíle. Při možnostech soupeře pak Neratovičtí nejednou trnuli.

„Měli jsme zápas v ruce, ale poté, co jsme soupeře špatnou defenzivní činností při standardní situaci dostali do hry, nastal takový náš stres. Znovu se začala promítat psychika, báli jsme se hrát fotbal a dělali všechny věci obráceně. Měli jsme štěstí, že jsme zápas uhráli dva-jedna. To pro nás musí být obrovský vykřičník,“ nebyl závěr podle představ trenéra vítězů Tomáše Staňka.

Přitom modří rozehráli první domácí mač v ročníku skvěle. Levý bek Pajkrt narážečkou s Hrdým prošel středem obrany a zkušeně šajtlí ukončil od začátku přípravy trvající gólový půst týmu. Jediným střelcem jinak vyrovnaného prvního poločasu ale zůstat nemusel. Ještě za bezbrankového stavu neozdobil parádní akci hostů stoper Hanzlík, který sám před brankářem nezaměřil zařízení. Na pozoru se Dědek musel mít proti pokusům Jiřího Růžičky a Pospíšila. Domácí hrozili hlavně Hrdým. Cíl ovšem nenašly ani výpady Yaroshenka.

Nejpovedenější pasáž hostitelé odehráli těsně po návratu z kabin. Vorasický hlavou ještě těsně přestřelil, Hrdý utaženou pumelicí orazil tyč. Třetí možnost se už ujala. Na první pohled nenápadná střela Jakuba Gombáše přes Vokounovu snahu proskočila až do sítě. A nakonec se ukázala jako vítězná.

„Chtěl jsem vypálit na přední tyč, ale střela se mi příliš nepovedla. Brankář to ale asi nečekal,“ mluvil o šťastné trefě její autor. „Jsme rádi, že jsme protrhli sérii, kdy jsme nedokázali dávat góly, a doma vyhráli,“ mohla si oddychnout posila z boleslavského dorostu. Hektickou závěrečnou půlhodinu přičítal rychlému snížení. „Po vstřeleném gólu se nám nepovedlo zklidnit hru a zbytečný gól po standarce nás trochu položil.“

Neratovice – Kladno 2:1 (1:0)

Branky: 32. Pajkrt, 53. Gombáš – 56. Javorek. Rozhodčí: Svoboda. ŽK: 3:3. Diváci: 100.

Neratovice: Dědek – Vorasický, Chlumecký, Šulc, Pajkrt – Barták (54. Rejman), Gombáš (60. Malák), Kalabis, Duch (72. Kozák) – Yaroshenko (86. Novák), Hrdý.

Kladno: Vokoun – Pechr, Jarovek, Hanzlík, Kalina – Čížek, Holub (46. Dejčmar), J. Růžička, Pospíšil (46. Procházka) – P. Růžička (86. Kraus), Tóth.