Vlašim vstoupila do sezony 2019/2020 poměrně dobře, v prvním zápase doma remizovala s Brnem 2:2, a pak vyhrála těsně 1:0 v Prostějově. Jenže pak přišlo září a výkon týmu se výrazně zhoršil. V pěti zápasech vstřelil pouze tři góly, skóre měl 3:10 a proti Pardubicím, Ústí nad Labem a Dukle se neprosadil vůbec. Vedení klubu, který se rázem propadl na samé dno tabulky, se rozhodlo pro výrazné změny v seniorském týmu.

Na post hlavního trenéra byl angažovaný Daniel Šmejkal, který předtím trénoval FK Teplice. „Vůbec jsme v době našeho příchodu s realizačním týmem neuvažovali nad tím, že by se nám nepodařilo tým zvednout a nesupěli bychom,“ zavzpomínal. „Pod tlakem jsem se necítil. Proto se dělají změny, aby přišel člověk, který není nasáklý atmosférou a tím tlakem. Naopak se tím člověk snaží napumpovat do týmu novou energii a dokáže vtisknout týmu nového ducha. Z mého pohledu jsem na podobné situace navíc zvyklý, protože u sportu se pohybuji dlouhou dobu.“

Sportovně-technická komise Středočeského krajského fotbalového svazu má nové složení.
Zdeněk Krajl se vrací na SKFS. Povede novou sportovně-technickou komisi

Kromě příchodu nového trenéra vedení oznámilo také další posily. K týmu se připojili Rostislav Jandera, Jiří Januška, Joel Sogbo a Matěj Sváta. Vlašim se postupně začala herně zvedat a poměrně rychle opustila poslední místo soutěže. Tým nakonec skončil v sezoně na osmém místě. V tabulce jarní části soutěže skončili ovšem na pátém místě.

Pod vedením Daniela Šmejkala a jeho asistenta Vasila Boeva pak Vlašim absolvovala také celou uplynulou sezonu. Vedení klubu si za cíl stanovilo vyhnout se bojům o sestup. „To se nám podařilo, ale já z pohledu trenéra spokojený nejsem. Naším interním cílem bylo páté místo. O čtvrtou pozici jsme bojovali až posledního kola. Nakonec vše skončilo šestým místem,“ poznamenal Šmejkal v rozhovoru pro klubový web.

Během svého vlašimského působení byl Šmejkal pod Blaníkem sám, rodinu měl na severu Čech. „Nejsme malé děti a někdy je fajn, když se pár dnů nevidíte a pak se na sebe těšíte o to víc. Teď před sebou máme dovolenou a budeme s rodinou pohromadě. Mám tříletého syna a těším se na něj. I přítelkyně bude samozřejmě ráda, že budu teď chvíli doma,“ sdělil s úsměvem na tváři.

Šmejkalův konec na lavičce Vlašimi není ráda z čistého nebe, o ukončení vzájemné spolupráce bylo rozhodnuto už delší dobu. „Došlo k vzájemné dohodě, protože mi skončí smlouva k poslednímu červnu a s vedením jsme si o tom promluvili už v průběhu února.“ Kde bude trenér, který v srpnu oslaví jednapadesáté narozeniny, pokračovat není zatím jisté - hovořilo se o zájmu Prostějova, ale námluvy nevyšly a na lavičku nakonec zamířil Jiří Jarošík.

Pokud se vrátíme k posledním dvěma sezonám, tak lze na týmu Vlašimi pozorovat Šmejkalův rukopis. Postupem času dokázal stabilizovat obrannou hru a poměr mezi vstřelenými a inkasovanými góly se začal zlepšovat. Zároveň tým zvedl po psychické stránce, dokázal uhrát dobré výsledky i v zápasech, v nichž inkasoval jako první. V tomto ohledu je potřeba připomenout dubnový zápas s Jihlavou, který Vlašim dokázala během posledních deseti minut srovnat z 0:3 na 3:3.

Libor Podmol vyhrál závod v Rumumsku.
Dvojitý hrdina Libor Podmol! Vyhrál a soupeři splatil dakarský dluh

Vlašim se pod vedením Šmejkala herně stabilizovala v minulé sezoně vybojovala druhý nejlepší výsledek v novodobé klubové historii. I proto nemá o budoucnost klubu obavy. „Tým má dobrý základ a nyní je to již věcí vedení klubu, které bude řešit smlouvy s hráči a doplnění kádru společně s novým realizačním týmem. Určitě skončí někteří hráči na hostování a navíc Kuba Štochl, ale pokud se jinak povede tým udržet pohromadě, tak já jsem přesvědčen o tom, že Vlašim bude mít na to, aby atakovala první pětku i v dalším ročníku,“ předpověděl.

Fanoušky hra týmu pod jeho vedením bavila a mnozí z nich by mu za odvedenou práci poděkovali. Sám Šmejkal i na základě toho naznačil, že by se v budoucnu nebránil návratu. „Nikdy nebude říkat nikdy. Zažil jsem tady fajn dva roky. Fotbal tu má tradici a není důvod, proč bych v případě příznivých okolností v budoucnu případnou nabídku klubu odmítl,“ prozradil.

Tak trenére, ještě jednou díky! A třeba někdy v budoucnu…

Daniel Šmejkal v roli trenéra Vlašimi

Odkoučované ligové zápasy: 49

Bilance: 20-10-19

Skóre: 65:64

Bodový zisk: 70 bodů

Úspěšnost: 39,55 %*

*Podíl získaných bodů ze všech, o které tým hrál