Divizní fotbalisté FK Neratovice - Byškovice se jako další klub přihlásili do nového unikátního projektu Deníku s názvem Porovnej se s hvězdami. Jejich předseda Vladimír Kaňka chtěl vědět, jak hráči zvládnou okresní derby v divizní skupině B v nedaleké Libiši. Zápas nakonec bohužel skončil bez branek a hosté vyhráli až na penalty. Přesto se v článku můžete podívat na spoustu zajímavých statistik, které jsme vyčetli na základě kamerového záznamu spolu s italskými analytiky společnosti Panini.

Teď víme třeba to, který hráč je pro tým užitečný, kdo si s kým nejvíc přihrává a kdo nejvíc přihrávek pokazí. A to vše srovnáváme se světovými esy: dnes s hráči Realu Madrid a Viktorie Plzeň, kteří se střetli v říjnovém duelu Ligy mistrů. Real vyhrál doma 2:1.

Chcete i vy takovou statistiku svých hráčů? Přihlaste do projektu také svůj tým! Pravidla najdete ZDE.

V tomto článku uvidíte podrobné statistiky mužstev. Statistiky všech hráčů pak najdete v dalším článku ZDE. U jednotlivých obrázků najdete i vysvětlení, na co se právě díváte (omluvte, prosím, chybnou diakritiku od našich italských kolegů). A na konci článku pak čtěte, jak do projektu přihlásit svůj klub, za který hrajete, nebo kterému fandíte.

Libiš – Neratovice 0:0, divize BZdroj: Deník.czAnalýza Real Madrid - Viktoria PlzeňZdroj: Deník

Zde je sestava soupeřů a taktické rozestavení hráčů na hřišti.

Libiš – Neratovice 0:0, divize BZdroj: Deník.cz

Libiš – Neratovice 0:0, divize BZdroj: Deník.cz

A tady ještě hvězdy z Ligy mistrů:

Zdroj: Deník

Zdroj: Deník

Další obrázek zachycuje týmové statistiky. Pod ním najdete vysvětlivky.

Libiš – Neratovice 0:0, divize BZdroj: Deník.cz

Držení míče: V této statistice byli domácí lepší, k vítězství ale tudy cesta nevedla. Libiš nebyla efektivní.

Kvalita hry: tady se hodnotí nejen počet úspěšných přihrávek, ale i jejich užitečnost. Užitečná přihrávka je taková, která přináší výhodu – posun na hřišti dopředu k soupeřově bráně, nebo vyřadí ze hry protivníka, protože jde kolem něj. Nepočítá se sem ťukes obránců, kteří si mezi sebou pětkrát vymění balon na vlastní polovině hřiště. To týmu nic nepřináší.

Územní převaha: jak dlouho tým hrál na polovině soupeře. Zatímco Libiš byla na půlce Neratovic nastěhovaná přes šest minut (o dvě minuty déle než soupeř u ní), gól vstřelit nedokázala. Někoho překvapí, že to je vzhledem k devadesátiminutovému zápasu hodně málo času.

Obranná fáze: tady je zajímavé číst třeba pressing – tedy v jaké vzádlenosti od vlastní branky začíná tým soupeře napadat. Nebo jak účinná je defenziva při snaze vystavit soka do ofsajdu.

Na dalším snímku je i útočná fáze obou týmů.

Libiš – Neratovice 0:0, divize BZdroj: Deník.cz

Tady vyčteme, že Libiš se zejména po přestávce snažila většinu útoků zakládat postupně a ne jen nakopávat balony. Neratovice mají útočnou strategii zhruba vyrovnanou, zakládají útok postupně i nakopnou míč přes půlku hřiště.

Využití šířek: oba soupeři využívali pro ofenzivu hlavně pravou stranu hřiště. U domácích je to výraznější.

Nebezpečí: statistická klasika – tedy počet střel na branku a gólové příležitosti

Tady je pro srovnání zápas Real Madrid - Viktoria Plzeň.

Zdroj: Deník

Zdroj: Deník

Chcete i vy takovou statistiku svých hráčů? Přihlaste do projektu také svůj tým! Pravidla najdete ZDE.

Další dva obrázky podrobně popisují střelbu Neratovic. Odkud tým nejčastěji střílí, kolik střel vyšle. Pokud padnou góly, v nákresu analytici zachytí i přesné místo, kudy do branky míč letěl. V tomto bezbrankovém zápase bohužel nebylo co zakreslit…

Libiš – Neratovice 0:0, divize BZdroj: Deník.cz

Libiš – Neratovice 0:0, divize BZdroj: Deník.cz

A na dalším obrázku si můžete prohlédnout Proudy hry - to je užitečná statistika, která odhalí efektivitu hry týmu a ukazuje, kdo si s kým nejvíce přihrává a kudy tým nejvíce hraje. Zda tým chodí dopředu zásadně po pravé straně apod. 

Libiš – Neratovice 0:0, divize BZdroj: Deník.cz

A tady ještě počty přihrávek mezi jednotlivými hráči Neratovic: nejvíc úspěšných přihrávek rozdal Jakub Pajkrt – celkem 25. Nejčastěji si vybral spoluhráče Kalabišku (6x). Naopak Šulc nebo Barták od něj nedostali ani jeden balon.

Libiš – Neratovice 0:0, divize BZdroj: Deník.cz

A tady si vše můžete porovnat s fotbalisty Realu Madrid a Viktorie Plzeň.

Zdroj: Deník

Zdroj: Deník

Detailní statistiky hráčů z duelu Libiš - Neratovice najdete ZDE.

Zapojte i svůj klub!

Pokud chcete i vy zjistit vše o hráčích ze svého klubu, můžete ho do projektu přihlásit. Je to snadné! Objednejte si roční předplatné pondělního Sportovního deníku za 850 Kč a napište nám, kterému klubu fandíte nebo kde hrajete. Objednejte si noviny sami nebo se složte se spoluhráči a zapojte svůj tým.

Každé pondělí dostanete do schránky Deník s extra porcí regionálního a světového sportu. A my z přihlášených klubů vylosujeme každý týden jeden, jehož hráčům změříme dovednosti. Postupně se dostane na všechny přihlášené týmy. Když ne teď na podzim, tak na jaře, kdy budeme v projektu pokračovat.

Zapojte svůj klub.Zdroj: Deník