Pár desítek místních družně postává kolem hřiště, maminky s kočárky, tatínci s pivem v ruce. Vzduchem se nesou pozdravy, pichlavé poznámky a vůně opékaných klobás, míč neúnavně dunío trávník. Jinak řečeno: fotbalová pohoda v „pralese“.

Sparta má nejvíce fanoušků v zemi
Spartu zastínil provinční klub. Podívejte, jak v unikátní anketě dopadl váš tým

Fotbal má ale i jinou, okázalejší stránku. Velký stadion s bouřícími tribunami, obří transparenty a pořádkové síly v pohotovosti. Okolo televizní kamery a houfy novinářů. Ani tady se to neobejde bez piva a klobás, ale bezmála rodinná pospolitost je nahrazena masovým fanděním a podívanou na profesionální borce na pažitu.

Čemu dávají přednost příznivci „kulatého nesmyslu“ v Česku? I to lze vyčíst z výsledků ojedinělé ankety Deníku, v níž jsme se více než 9000 respondentů mj. ptali i na to, zda fanoušci raději navštěvují prvoligové zápasy, nebo lokální duely na nejnižších příčkách fotbalové pyramidy.

Nejen fanoušci, ale i hráči mají pivo rádi. Památná fotografie (s Pavlem Horváthem) je z roku 2011, kdy slavila titul Plzeň
Vzhůru k pípě. Anketa ukázala, zda fotbaloví fanoušci potřebují pivo

Odpověď? Lidé dávají přednost tomu, co je po ruce. Zatímco ve velkých městech je jasnou prioritou publika návštěva ligových stadionů (dává jí přednost 87 procent fanoušků), na vesnicích je to naopak – mírnou převahu mívají místní amatérské týmy.

Zajímavé je srovnání postoje fanoušků předních tuzemských klubů. U drtivé většiny z nich mají převahu návštěvy ligových zápasů (třeba u příznivců Baníku Ostrava tento poměr činí 77 ku 23 procentům), u fandů Pardubic a Českých Budějovic mají mírnou převahu návštěvy amatérských zápasů. 

Důležité ale je, že radost z fotbalu zůstává jen jedna.