S fotbalem začínal v rodném Trutnově, ale do velkého fotbalu nakoukl až v Hradci Králové, kde působil od třinácti let a nasbíral v jeho dresu i první ligové starty. Jméno si však udělal v pražské Slavii, kde začala jeho hvězdná kariéra, během které působil například v dresu francouzského Marseille, Herthy Berlín či Southamptonu.

Nejvíce se mu dařilo ve Skotsku v barvách Hearts of Midlothian, kde si svými výkony získal spoustu fanoušků, kteří za ním jezdí po celém světě. Momentálně i do Příbrami, kam bývalý reprezentant, který má na kontě i zlato z mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let z roku 2002, zamířil na závěr kariéry před začátkem loňské sezony, aby středočeskému celku pomohl v těžkých časech.

Po senzačním postupu zpět mezi českou fotbalovou elitu se ale rozhodl ještě jednou okusit nejvyšší soutěž. „Počítal jsem, že odehraji sezonu a skončím s fotbalem. Dotáhli jsme to do první ligy, což možná někteří nedocenili. Šlo o ohromný úspěch. Povedl se díky skvělé partě a trenérovi, který ji dal do kupy,“ přiznal Skácel, který vedl příbramské mladíky do boje s kapitánskou páskou na ruce a podílel se na úspěšném vstupu do letošní sezony i brankou do sítě Dukly Praha.

Ilustrační foto
Konec podzimu v Poříčí zkazily dva zlomené nosy

Pak ovšem přišla výsledková krize, kterou odskákal i zkušený obránce a v posledních zápasech usedl na lavičku náhradníků. „Před sezonou jsme si řekli, že máme kvalitu, abychom mohli trápit i největší favority. Měli jsme slušný začátek, ale pak se to zvrtlo. Krize přicházejí, nás trefila teď. Kdybychom měli o tři body víc, jsme maximálně spokojeni. Těší mě, že mohu zlobit mladé kluky, jenže už to bolí. Moje role v mužstvu je teď samozřejmě jiná než bývala před deseti lety,“ konstatoval zkušený obránce, který zároveň potvrdil, že se blíží konec jeho dlouhé a úspěšné profesionální kariéry.

„Tohle je poslední sezona. Nerad bych zabíral místo. Myslím, že kariéru jsem měl dlouhou, jednou prostě skončit musí. Sranda v kabině mi bude chybět nejvíc. Život ale nekončí,“ prozradil Skácel, který připustil, že by mohl skončit už po podzimní části soutěže. „Buď skončím v půlce nebo na konci ročníku. Pokud nebudu na hřišti za ostudu, do jara půjdu. V Příbrami mám smlouvu do konce sezony, v lednu si ale s vedením sedneme a zhodnotíme, jestli to dává pro obě strany ještě smysl,“ dodal devětatřicetiletý Rudolf Skácel.

Rudolf Skácel
Narozen: 17. 7. 1979, Trutnov
Profesionální angažmá: Hradec Králové, Slavia Praha, Olympique Marseille, Panathinaikos Atény, Hearts of Midlothian, Southampton, Hertha Berlín, Larissa, Dundee United, Mladá Boleslav, Raith Rovers, 1. FK Příbram.
Úspěchy: 1. místo na mistrovství Evropy U21 2002, vítěz ligového poháru se Slavií (2001/2002), vítěz ligového poháru ve Skotsku s Hearts of Midlothian (2005/2006 a 2011/2012).

Brankář Arsenalu Petr Čech.
Brankář Petr Čech: Do české ligy se už nejspíš nevrátím