„Dnes jsme se dohodli, že využijeme možnost, kterou nám dává uvolňování opatření a sice, že od 25. května znovuzahájíme ligový soutěžní ročník," stojí v prohlášení LFA. Zbývá ještě doladit prodloužení soutěží. "Budeme žádat Ligové grémium LFA o to, aby bylo umožněno prodloužení stávající sezóny přes datum 30.6. Je to především z důvodu toho, že v případě startu 25. května není možné ročník do konce června dohrát. 

On-line ke koronaviru ZDE.

Ještě než se soutěže znovu rozběhnou, je k tomu však třeba zjistit, jak se k restartu soutěže staví v jednotlivých klubech. "Budeme potřebovat ještě dohodu a souhlas většiny klubů FORTUNA:LIGY a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Věřím, že ho získáme a že zvítězí možnost dohrát stávající ligový ročník na hřišti, a ne u kulatého stolu,“ doufá předseda LFA Dušan Svoboda. 

Sportovní ředitel Sigmy Olomouc Ladislav Minář na předsezónní tiskové konferenci.
Chceme ligu dohrát. Ale když se řekne A, musí se říct i B, tvrdí olomoucký Minář

Asociace je připravena přizpůsobit se i v případě, že by se změnil vládní plán rozvolňování. Stejně jako pro UEFA je však i pro ni prioritou dohrání první a druhé ligy, a to v současném formátu, pokud to dovolí epidemiologická situace v České republice.

"V souvislosti s tím předloží Ligový výbor LFA Ligového grémiu, které bude svoláno na 12. 5. 2020, žádost o souhlas s možností prodloužení soutěžního ročníku v souladu s pokyny a doporučeními UEFA i po 30.6.2020, a to pro případ, kdy by nebylo možné soutěžní ročník dokončit v tomto termínu," stojí v tiskové zprávě.

Plošné testování

Je potřeba pochopitelně také dohodnout a připravit veškerá opatření spojená s bezpečným dohráním soutěží. Na tom LFA úzce spolupracuje s Ministerstvem zdravotnictví. "LFA je v této souvislosti připravena provést před opětovným zahájením soutěžního ročníku plošné testování všech hráčů klubů F:L a F:NL," píše se v textu.

Hlavní trenér Slavie Jindřich Trpišovský.
Začněme hrát, až budeme vědět, co nemoc dělá, vyzývá Trpišovský

První liga se naposledy hrála 9. března, kdy bylo na programu poslední utkání 24. kola mezi ostravským Baníkem a Mladou Boleslaví. Před týdnem se pak většina týmů za splnění nezbytných hygienických a jiných opatření vrátila k tréninku.