Kdybychom byli méně přísní, mohli bychom mezi pětici Milan Baroš, Jakub a Ondřej Šašinkové, Denis Granečný a Daniel Holzer zařadit i Jana Laštůvku a Patrizia Stronatiho. Do Baníku přišli na rozmezí dorosteneckého a juniorského věku a do jisté míry lze i o nich mluvit jako o odchovancích. V tu chvíli tedy hovoříme o sedmi odchovancích, kteří se v pondělí aktivně podíleli na vítězství Ostravanů 1:0.

FC Viktoria Plzeň - FK Teplice
Plzeň znovu v prestižní společnosti. Co přinese letošní Liga mistrů?

„A to je nesmírně vysoké číslo,“ konstatuje Bohumil Páník. „Dan Holzer, oba bratři Šašinkové i Denis Granečný absolvovali tu akademii, kterou jsme v Baníku před řadou let vytvořili už o hodně dřív, než to začalo fungovat leckde jinde. A ta akademie jim dala základ, z něhož oni dnes těží,“ upozorňuje.

Ostravský trenér má jednoznačně za to, že chce-li být Baník úspěšný, musí být nadále velmi aktivní v rozvoji infrastruktury. „Chtít po hráčích, aby trénovali na betonu, a myslet si, že z nich vyrostou výborní fotbalisté, nebo že je u toho sportu vůbec udržíme, je nesmysl. To prostě neplatí,“ míní trenér Baníku.

Nadsázka? Zdaleka ne taková, jak se může zdát. Fotbalových hřišť za poslední roky na Ostravsku katastrofálně ubylo.

DAVID OULEHLA - trenér FK Varnsdorf.
Varnsdorfu chybí hrotový útočník. Zkouší i mladého Korejce

„My se tady bavíme o rozvoji Baníku, ale vždyť primárně jde o to, abychom děti vůbec dokázali ke sportu vrátit. Bez takových iniciativ, jako je vznik areálu na Bazalech nebo v Hrabůvce na Vistě, se dnes jako společnost, která chce své děti chránit, vůbec neobejdeme,“ míní muž, jenž v ostravském klubu jako trenér mládeže působil v minulosti pět a půl roku.

„To je primární myšlenka. A pak se samozřejmě můžeme bavit o tom, co je nutné pro výchovu úspěšných fotbalistů. Podívejte se do Švédska, Finska, Dánska nebo dnes i na Island. Všude tam najdete státní hřiště a veškerá státem podporovaná sportoviště. Toto je směr, kterým se to musí ubírat. Tohle by si měli uvědomit vládní činitelé, města, kraje," podotýká ostravský lodivod.

Martin Nešpor v Almaty
Střelec Nešpor: Nechali jsme na Kajratu hodně sil, výhra je zasloužená

Dodává, že na Ostravsku systém již funguje. „Město i kraj jsou tady obrovsky vstřícné. Trend se obrací a vznikají tady nová sportoviště se zázemím,“ podotýká trenér, jenž na jaře přivedl Baník téměř až k senzační záchraně a nyní se ostravský celek pod jeho vedením drží na čtvrté příčce tabulky.

Páník věří, že v českých podmínkách může být klub úspěšný primárně díky kvalitní výchově odchovanců. „Jsem zastáncem této teorie. Vždyť se podívejte na příklad Olomouce. Baník už dnes patří mezi týmy, které mají na soupisce nejvíc odchovanců. A pokud vytváříme lepší a lepší podmínky, můžeme dojít ještě k mnohem zajímavějším číslům,“ uzavírá kouč, jehož tým se nyní připravuje na pondělní duel v Olomouci.

Jaroslav Tvrdík
Slavia poškodila český fotbal, vzkazují zástupci FAČR