Výlevy „fanoušků“ domácího Cagliari jej provázely po celý zápas. Až se mladý fotbalista neudržel: když ke konci zvyšoval na konečných 2:0, šel si to s tvrdým jádrem soupeře vyřídit po svém. Přímo před ním slavil mlčky, s rozpaženýma rukama. Běsnící kotel se mohl zbláznit…

1. Těžkooděnci přicházejí k sektoru hostí a pohledem přes plot zjišťují, co se stalo.
Incident s mobilní toaletou ze zápasu Baník - Zbrojovka dohru u soudu mít nebude

„Moise ví, že když dá gól, má se radovat s námi. Pak ať se nediví. Za celý incident si z poloviny může sám,“ obul se do parťáka z Juventusu Leonardo Bonucci, mimochodem autor první trefy.

Jenže jak jinak se měl talentovaný teenager bránit? Sympatie mu posléze vyjádřily také ostatní pobouřené hvězdy. „Rozhodně nehodláme mlčet,“ vzkázal forvard Lyonu Memphis Depay.

Projevy nenávisti

Upřímně: má pravdu. Rasismus je bohužel nejen ve fotbale opětovně bujícím elementem. Jeho odpůrci to přitom mají složité, až nereálné. Nelze ho totiž vymýtit ani mu výrazněji zamezit. Kean proto udělal jen to, co v danou chvíli mohl. Ukázal, že primitivní výlevy jej nezlomí. Později na svůj Instagram vyvěsil fotografii z utkání a dodal: „Přesně takto se odpovídá rasistům!“

Nemyslete si, problém se netýká jen Apeninského poloostrova. Vyprávět by mohli třeba angličtí reprezentanti, jeden ze soupeřů Česka a hlavní favorit v kvalifikační skupině na Euro 2020. Když minulý týden absolvovali duel v Černé Hoře (který ovládli 1:5), nestačili se divit. Domácí příznivci je častovali pořádně nevybíravými přízvisky, především útočníky Raheema Sterlinga a Calluma Hudsona-Odoie.

Zápas fotbalové Evropské ligy  SK Slavia Praha - Sevilla FC v Edenu.
Trest platí. Slavia s žádostí o odklad u UEFA neuspěla, bude vracet peníze

„Je mi stydno. Podobná extremistická individua využívají náš sport k ventilaci svých nenávistných nálad a postojů,“ rozzlobil se slovinský prezident organizace UEFA Aleksander Čeferin.

Rozhodl se tedy konat. A nařídil sudím: buďte přísnější! Pokud se něco podobného bude opakovat, ukončete utkání. Nicméně: Černohorci se prozatím potýkají „pouze“ s hrozbou uzavření stadionu. Přiměřený trest, navzdory oficiální omluvě.

Česko není výjimkou

Podobným řešením by se měli inspirovat i Češi. Naposledy byl svědkem nechutného incidentu minulý týden slávistický Eden, kde spíkr tribuny Sever objednával u gólmana Slovanu Liberec Filipa Nguyena „M45 bez koriandru“.

Fotbalisté Slovácka (v bílém). Na snímku je Michal Kadlec.
Nejsme bez šance. Plzeň nemá takovou formu, připomíná obránce Kadlec

Brankář se s urážkami popasoval s humorem. Přesto zasluhují trest, stejně tak nadávky směrem k trenérovi Karviné Františku Strakovi při čtvrtfinále MOL Cupu. „Urážení pro mě není historickým ideálem Slavie,“ řekl šéf Pražanů Jaroslav Tvrdík.

Kdyby jen Slavie… Celého Česka i fotbalu. Zakročí funkcionáři rázněji?

Bezpečnost na tribunách? Oddělte zrno od plevSledujete sociální sítě? Věřte, nebo ne, ale najdou se jedinci, kteří rasismus na Slavii neodsuzují. Naopak to vypadá, jako by s ním i souhlasili. Nejčastější takový názor zní asi takto: „Fotbal není divadlo.“ To bezpochyby. Incidenty poslední doby ovšem potvrzují, že přestává být rovněž lidovou zábavou.

Anebo vás snad baví přijít na stadion a poslouchat nenávistné poznámky, v nichž zaznívají rasistické poznámky či vyhrožování smrtí? Ne, tohle není normální. S individui, která podobné perly vypustí z úst, je třeba zatočit bez milosti. Exemplárně. I předseda představenstva klubu Jaroslav Tvrdík, jenž cokoli v souvislosti se Slavií kritizuje pouze zřídka, sáhl k veřejné omluvě.

„Sprosté urážky na adresu manželky a dětí nepatří nejen k jakémukoliv sportu, ale do jakékoliv společnosti,“ dodal na Twitteru poté, co se tribuna Sever trefovala do trenéra Karviné Františka Straky. Co bude následovat? Nabízí se potrestání: (další) uzavření sektorů, zápas před prázdným stadionem, finanční sankce… A není to málo?

Nejde pouze o verbální osočování. Vzpomeňte na nedávné extempore na Spartě, kde úřadovali plzeňští „fanoušci“ a petardou zranili jednu ženu v hledišti. Blbci se najdou všude. Tak proč je nepotrestat tak, že si to skutečně zapamatují? Když Jacka Grealishe z Aston Villy nedávno napadl příznivec Birminghamu, policie ho zpacifikovala a hned druhý den dostal čtrnáct týdnů vězení. Nepodmíněně. K tomu se na fotbal nepodívá deset let, na samotný Birmingham pak do konce života.

To je cesta. Oddělit zrno od plev, ideálně napořád. Riziko se nikdy nepodchytí na sto procent, alespoň se však minimalizuje. Ať jsou vstupenky na jméno, odebírejte body. Jinak se nedivte poloprázdným tribunám. Aktivity k zatraktivnění doprovodných programů jsou fajn, ale…

Začněte u chuligánů. Fotbal se hraje pro lidi. A dokud má takovou pověst, že se na něj mnozí bojí chodit, je něco sakramentsky špatně.

Roman Vonášek
Největší kouzlo mají okresní kola, říká o McDonald's Cupu Vonášek