„Máme domácí kabinu a Tribunu Sever. Bude mi to připomínat časy za Slavii a reprezentaci,“ rozpovídal se kapitán národního týmu na tiskové konferenci. „Sice jsme psaní jako hosté a budeme mít hostující dresy. O to jsem ale radši, že máme domácí kabinu. Doufám, že mi to dá i pohodlí do zápasu a předvedu se i individuálně, jako tomu bylo ve slavistických letech,“ dodal.

V kabině okamžitě zabral své někdejší místo, kde sedal, když ještě nosil sešívaný dres. „Kustod se mě ptal, hned jsem mu to vysvětlovat, takže už to ví i on,“ smál se Souček.

Antonín Barák starší
Eden jako terč nespokojenosti. Nešťastné finále, uznal i otec Baráka

Pomůže mu domácí prostředí, nebo ho bude naopak svazovat větší tlak spojený s řadou známých, kteří se přijedou na finálový zápas podívat?

„Věřím, že mi to spíš pomůže. Budu se tady cítit jako doma, komfortně. Hned od příjezdu na stadion půjdu do kabiny, kterou znám, a na hřiště, které znám. Uvidím tam i fanoušky West Hamu, které skvěle znám. Cítím se komfortně už jenom, když jsme sem přišli na procházku. Těším se čím dál víc, čím déle to probíhá,“ vyprávěl Souček, který si finále v Praze prakticky vysnil.

Fotbalista Tomáš Souček
Souček před finále v Edenu: Cesta za snem a vzpomínky na památnou děkovačku

„Když jsem zjistil, že finále bude v Praze a my tuhle soutěž hrajeme, říkal jsem si „pojďme kluci, musíme se tam dostat.“ Jsme v Edenu, můžu spojit dva týmy, které miluju. Zítra je šance zvednout trofej a uděláme pro to všechno. Bude to pro mě speciální, když se hraje právě v Praze,“ přiznala opora reprezentace.

Utkání se zvláštní příchutí 

To, jak zvláštní příchuť bude mít utkání jak pro něj, tak pro Vladimíra Coufala a Antonína Baráka z Fiorentiny, chápe i kouč West Hamu David Moyes. „Uvědomuji si, jak moc to pro ně znamená. Tomáš i Vladimír pocházejí z tohohle klubu a mají napojení na tohle město. Byli kolem toho nějaké vtípky,“ prozradil novinářům před zápasem.

V něm požene londýnský celek i početná základna fanoušků. Vstupenky na utkání jsou beznadějně pryč a několik tisícovek fanoušků by mělo zápas sledovat alespoň ve fanzóně na Letné. Už v úterý v dopoledních hodinách se centrum hlavního města jen hemžilo dresy West Hamu.

Tomáš Souček v dresu West Ham United.
Lístek na Součka za čtvrt milionu? Šílenství, proklínají fanoušci finále v Edenu

„Je neuvěřitelné, kolik fanoušků sem jede i bez lístků. West Ham má skvělou historii, ale můžeme ji udělat ještě lepší. Pro sebe i pro fanoušky,“ vyhlásil bojovně Souček.

„Čeká nás velký zápas. Chceme být připravení jak individuálně, tak i týmově. Sezona byla nahoru dolů, ale zítra to můžeme změnit na neuvěřitelnou sezonu, pokud zvedneme pohár. Chceme toho dosáhnout,“ zakončil.

West Ham se s Fiorentinou utká už ve středu od 21 hodin. Ať zápas dopadne jakkoliv, je předem jasné, že z vítězství se bude radovat i minimálně jeden český fotbalista. Zatímco čeští Kladiváři by v sestavě chybět neměli, nad startem Baráka z Fiorentiny visí otazník kvůli zdravotním trablům.