„Pro mě to byl vrchol a co se tam dělo, to už asi nikdy nezažiji. Na každý náš zápas přišly čtyři tisíce lidí a ještě nám fandili, protože jsme Evropané a zbylé tři týmy ve skupině byly z jižní Ameriky," popsal Tomáš Abrham.

Sám dal jedinou branku, ale o to důležitější. Hned v prvním duelu s výběrem ostrova Curacao zařídil remízu 1:1. Češi poté podlehli 1:4 mistrům světa z Kolumbie, ale v poslední utkání skupiny s vicemistrem světa Venezuelou senzačně vyhráli a šli dál.

„Opět se vrátím k divákům, moc nám pomohli. Venezuela byla jedním z největších favoritů mistrovství a my jí zastavili," dme se pýchou Abr, jak se Tomášovi přezdívá. Ve fotbale zatím nedošel k výšinám, k jakým ho předurčoval jeho talent, ale v sálovce nebo při futsalu (hraje I. ligu v obou sportech) platí za technicky mimořádně zdatného chlapíka.

Ale co v konkurenci s Jihoameričany? Stačily jeho kličičky a patičky? „Musím přiznat, že jestli jsem u nás nadprůměrně šikovný, tak tam jsem byl v podprůměru. Je něco neskutečného, co s míčem dovedou a v jaké rychlosti. My se museli každý zápas totálně zdvojovat, abychom tohle pokryli. Taktiku máme ale lepší my, tou jsme došli tak daleko. Je ale fakt, že balonu jsme si za čtyři zápasy moc neužili," směje se fotbalista Tatranu Rakovník, na kterého čeští trenéři spoléhali jako na jednu z opor.

„Trenér mě pochválil, že jsem ho překvapil. A dobré ohlasy jsme měli i od Kolumbijců. Ze začátku nás přehlíželi, ale pak viděli, že nějakou kvalitu máme," uvedl.

Jestli fanoušci Abrhama potěšili, koneckonců z tohoto pohledu byl výtečný třeba i loňský světový šampionát hokejistů, okolní život je zemi na pohled trochu smutný. „Chudoba, chudoba, chudoba," opakuje Abrham. „Lidé jsou tam asi trochu poznamenáni režimem. My třeba byli nakupovat jedinkrát v obchodě a na výběr tam máte jeden knedlík a jedno mléko. Výběr neexistuje, když už se tam něco doveze ze zahraničí, tak je to strašně drahé a málokdo si to dopřeje," vysledoval odvrácenou tvář Běloruska.

Teď už se zapojil do bojů v krajském přeboru, kde v zimě přešel z Vraného do Tatranu Rakovník. A přestože si v době vzniku rozhovoru stěžoval, že přechod z těžkého míče na sálovku na klasický není hračkou, hned poté skóroval do sítě kvalitní Dobříše a přispěl k výhře svého týmu 2:1.

A druhý den si šel kopnout ještě za béčko proti lídrovi I. B třídy Doksům. I tady Rakovničtí senzačně vyhráli, víkend měl tedy skvělý.