Kladenský rodák a odchovanec Rozdělova, kde hrál od žáků patřil koncem 50. let k velkým talentům kladenského fotbalu. Hrál v té době za Rozdělov, který byl zároveň céčkem ligového SONP Kladno. Ještě před nástupem na vojnu si ho trenéři vytáhli do prvoligového áčka. V něm však odehrál jediný zápas a i když v něm hned vstřelil branku, nakonec v týmu trvale nezakotvil.

Důvod byl zajímavý. Josef Pergler dal před nadějnou fotbalovou kariérou přednost své budoucí manželce a rodině. Navíc pro kladenský fotbal vychoval syna Honzu, který v osmdesátých letech za áčko Poldi SONP Kladno nějaký čas nastupoval a fotbalu i futsalu pomáhá v našem regionu dodnes.

Josef Pergler působil velmi úspěšně během vojenské služby v RH Ostrov nad Ohří i v kladenském béčku, které v té době vybojovalo postup do třetí nejvyšší soutěže. Kromě toho byl velkou oporou podnikového týmu, který v sedmdesátých letech vyhrál celostátní hutnickou ligu. Přesvědčivě to dokazuje fakt, že dvakrát po sobě v letech 1974 a 1975 byl vyhlášen nejlepším hráčem této soutěže.

Za mateřský Rozdělov pak nastupoval téměř do čtyřicítky věku. Později v tomto oddíle působil jako trenér. Zeptali jsem se ho na pár otázek:

Pane Perglere, za kladenské áčko jste odehrál jediné utkání a hned v něm vstřelil branku. Pamatujete se ještě na tenhle zápas? Proč pak v tomto týmu vaše kariéra nepokračovala?
Ten jediný zápas jsem odehrál proti pražské Bohemce, ještě před vojnou. Hrál jsem na křídle a hlídal mě tehdejší reprezentant Pohůnek. Na vojnu jsem mohl narukovat do pražské Dukly, ale nakonec jsem hrál po celou vojenskou službu za RH Ostrov nad Ohří. Chtěli si mě tam nechat i po skončení vojny a zajímala se o mě i Plzeň, jenže táhlo mě to domů k budoucí manželce, se kterou jsem chodil vlastně už od základní školy a jsme spolu dodnes.

Nelitujete toho, že vaše fotbalová kariéra se neubírala jiným směrem?
Určitě nelituji. Vždyť s manželkou jsme spolu už déle než šedesát let. Tehdy jsme navíc neměli bydlení a chtěli založit rodinu. A tak jsem místo fotbalu chodil normálně do práce a kromě toho stavěl i barák.

Místo áčka jste hrál za kladenské béčko a později za Rozdělov, kde jste hráčskou kariéru ukončil téměř ve vašich čtyřiceti letech. Jak na toto období vzpomínáte?
Béčko Kladna bylo tehdy velmi kvalitní. Pravidelně jsme postupovali výš a zastavili se až ve třetí nejvyšší soutěži. V mužstvu jsem si zahrál i s kladenskými prvoligovými fotbalisty, jako například s Richtrmocem, Košařem, nebo Kozlíkem. Nejvíc ale asi vzpomínám na Vaška Petáka, který byl dříve velkou oporou áčka. Za Rozdělov jsem zase hrál s fotbalisty, kterým jsem tam později dělal trenéra.

Je vám rovných osmdesát. To už je pěkný věk. Jak jste na tom se zdravím?
Mám jen pohybové problémy, myslím, že hlavně díky dlouhé fotbalové kariéře. V kyčli mám voperovanou endoprozézu a zlobí mě i levé koleno. Žádnou hůl sice nepotřebuji, ale kvůli pohybovým problémům už nesportuji ani rekreačně.

Co říkáte současnému fotbalovému áčku SK Kladno? Není jeho působení až ve čtvrté nejvyšší soutěži ostudou?
K tomu se nemůžu vyjadřovat. Na fotbal totiž jako divák už vůbec nechodím. Ani výsledky Kladna nějak pravidelně nesleduji.

Děkuji mnohokrát za rozhovor a k Vašim osmdesátinám přeji hlavně pevné zdraví a ještě hodně let dalšího života!

Josef Pergler

Narozen: 29. července 1940 v Kladně
Bydliště: Kladno-Rozdělov
Stav: ženatý, manželka Eva - dvě děti, syn Jan a dcera Iva - čtyři vnoučata - jedno pravnouče
Zaměstnání: důchodce
Koníčky: chata, zahrada, procházky se psem, sledování sportu v televizi

Luboš Hora

Slavný fotbalista SK Kladno František Bragagnola.
Skonala fotbalová legenda Kladna, František Bragagnola