Ani branka, která oběhne v sestřizích planetu, nepomohla Česku ke klíčové výhře nad Walesem. V zápase kvalifikace mistrovství světa nakonec tým kouče Jaroslava Šilhavého doma sebral jen bod.

Co se vlastně ve druhé půli na stadionu v Edenu stalo?

Skóre bylo vyrovnané, hra rovněž. Po první půli svítil ona tabuli 1:1. Brankář Slavie Ondřej Kolář, který je ostatně v této aréně doma, by mohl vyprávět. Také on nedávno zažil potupnou chvíli jako gólman Walesu Denny Ward, jehož šílená minela ozvláštnila páteční duel.

Čtyři minuty po změně stran udělal jednu ze svých mnoha chyb v zápase český záložník Alex Král, na němž bylo celý zápas znát, že ve West Hamu United moc nehraje. Před pokutovým územím Walesu se pomalu rozhodoval, co udělá, když mu míč zezadu ukradl Aaron Ramsey, kapitán a hlavní hvězda hostů. V tu chvíli bylo po české nadějné akci.

Jaroslav Šilhavý na tréninku české reprezentace.
Jak nabrousit fotbalovou reprezentaci? Ostré kraje, toť podpultovka

Událo se však nevídané. Ramsey poslal míč malou domů Wardovi. Brankář Leicesteru (v anglickém klubu dělá dvojku) neuvěřitelně zkratoval, míč mu prošel pomaličku do sítě. Stejně jako Kolářovi v předkole Ligy mistrů s Ferencvárosem Budapešť.

Nejistý výkon domácích

Pro český celek to bylo velké vysvobození, které však jen oddálilo neúspěch, jímž plichta je. V prvním poločase, ale vlastně i po silvestrovské brance, hrál rozháraně, nepřesně. Strašně málo využíval Patrika Schicka, oporu v útoku. K tomu měl problémy s brejky reprezentantů ze země s drakem ve znaku.

První samostatný únik dvou proti jednomu skvěle chytil brankář Tomáš Vaclík. Vyběhl bleskově a zasáhl. Jenže po rohu ve 36. minutě Wales znovu utekl a Ramsey ukázal, proč si ho do týmu vybral slovutný Juventus Turín. Zakončil naprosto chladnokrevně.

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý.
Euro, covid? Co může za to, že se bortí český národní tým

Naštěstí Češi rychle srovnali, a to hned za dvě minuty, když Jakub Pešek dorazil střelu Filipa Nováka. Ve druhé půli jim pomohl už popsaný zkrat gólmana, ale od něj se Wales rozjel.

Vaclík zasáhl proti tuze nebezpečné hlavičce, na střelu Daniela Jamese po úniku z pravé strany už nemohl dosáhnout. Domácí nespasil ani videorozhodčí, o ofsajd nešlo.

Pro Česko je to komplikace, protože má s Walesem ke všemu špatnou bilanci. Prohrál s ním už na jaře 0:1. Další utkání odehraje reprezentace v pondělí v ruské Kazani, kde se střetne s Běloruskem. To nemůže hrát doma kvůli politickým poměrům ve své zemi.