Nakonec si osm minut po poledni mnul ruce spokojeností, poněvadž Slavia se v této fázi soutěže se skotským Celticem nepotká. Přivítá pokud na sebe narazí v základní části. To by značilo, že oba týmy prošly vyřazovacím kolem bez poskvrny.

Michalův vztah k velkoklubu z Glasgowa se začal rodit v jeho čtrnácti letech, kdy mladého gólmana uchvátil legendární útočník - švédský kanonýr Henrik Larsson. Když zjistil, že přestoupil do Celticu, bylo jasné, kam budou směřovat jeho sympatie.

"Ještě teď bych doma našel vystřižený obrázek z novin. Je na něm, jak se v derby raduje z gólu do sítě Rangers," usmál se Duda a dodal, že ho fascinuje historie klubu, jeho nezvyklé dresy a v neposlední řadě po celém světě známí fantastičtí fanoušci. "Celtic je pro mě symbol stálosti, věrnosti, svobody a cti," prohlásil.

Co se týče jeho historie, výrazně do ní zasáhl dlouholetý trenér jeho druhé lásky, Slavie -  John William Maden, řečený Dědek.

U památníku legendárního kouče, jenž byl hráčem Celticu a také jeho prvním vyloučeným borcem, se v březnu potkal na Olšanských hřbitovech se zástupci skotského klubu, kteří přijeli uctít jeho památku. K takovýmto příležitostem mají Skotové vytvořenou skupinu lidí. Vedle Slávistů patřil Michal mezi přibližně desítku Čechů oblečených do zelenobílého dresu.

Hosté z ostrovů prý byli příjemně překvapeni. "Před červencovým přátelským utkáním v Edenu se ozvali, že přivezou mému synkovi dárek," prozradil Michal.

Rok a půl starý klučina už sledoval zápas v dresu skotského šampiona. Byl součástí celého kompletu! "Byl jsem z toho hotový. Normálně bych si nemohl dovolit ho koupit," přiznal s tím, že se alespoň revanšoval lahvinkou fernetu.

Michal je také sběratelem dresů Celticu. Má jich čtrnáct, včetně dalších suvenýrů. "Třeba do hrníčku si dávám kávu, když vyhraje," smál se.

Čest zelenobílých barev hájil i v Praze, kde se do něj fyzicky pustil turista s vytetovaným znakem Rangers na lýtku. Netušil však, že narazil na rivala, který se věnuje boxu. "Byl to krátký proces. Byl o hlavu menší a roli hrál i alkohol v jeho krvi," přiblížil Michal.

Pokud na sebe oba jeho kluby v Lize mistrů ještě narazí, půjde si v Edenu sednout mezi Skoty, poněvadž v jejich dresu se může pohybovat po Praze bez obav.

V sešívaném se bezpečně necítí, protože bydlí v Hostivici, kde mají fotbaloví fanoušci blíž ke Spartě. Když jede na fotbal, raději má červenobílý dres v tašce.

"Nechci mít zbytečné problémy," konstatoval borec, jenž loni v létě ukončil brankářskou kariéru. S týmem boxerů byl na rekreačním turnaji, kde mu soupeř otočil koleno. Paradoxně měl na sobě dres pražské Slavie!

Osobně nejraději vzpomíná na své působení ve Slavoji Koleč. Tehdy hráli I. B třídu a v jeho šatně se potkal s výtečnými fotbalisty.