Na vině je fotbalová revoluce, která předchází novému ročníku všech soutěží. Prioritní změnou bude výhradná komunikace přes internet, jehož prostřednictvím budou vyplňovány mimo jiné také zápisy o utkání.

Každý klub si musí určit administrátora, který bude mít nový systém v malíčku a bude schopný předávat dál informace. Až budou novinky zaběhnuté, přinesou klubům výhody v ušetřených financích a hlavně času, jenž je stálo cestování do Prahy například při vyřizování přestupů. Takto je zvládnou během chvíle několika údery do klávesnice.

Například sekretář Slavoje Koleč Jan Zatloukal řekl, že během valné hromady leccos pochopil. „Myslím, že se do toho brzy dostaneme. Když to dokázali na Slovensku, proč bychom to neuměli my. Tak hloupí snad nejsme," uvedl a připustil, že v některých vesnických klubech, kde působí starší lidé, mohou mít zpočátku problém. Ten by mohly vyřešit připravované schůzky se zástupci jednotlivých soutěží tak, aby 1. července bylo Kladensko připravené.

Při setkání ve Slaném vyšlo najevo, že většina klubů už má zaregistrovaného zmíněného administrátora. Někteří z nich už se chystají do systému nahrát fotografie všech hráčů klubu.

„Ani my s tím nebudeme mít problém, protože máme šikovné kluky, kteří takové věci jako internet a nebo chytré telefony dokonale ovládají," dodal Zatloukal a ocenil, že nový systém bude pružnější.

Na Slovensku nezaznamenali, že by kvůli revoluci některý klub zanikl. Zaregistrovali však ztráty v řadách rozhodčích. Také Česku se počítá s tím, že až dvacet procent jich může skončit.

„Mám už signály, že u nás v okrese by to mohlo být pět, šest rozhodčích, kteří se už nechtějí učit pracovat s počítačem," uvedl nový předseda okresních arbitrů Vratislav Rubeš, jehož delegáti kooptovali také do výkonného výboru OFS. „Budeme ale rádi, pokud s nimi budeme moci počítat jako s asistenty rozhodčího," doplnil Rubeš.

Předseda svazu Petr Blažej na sebe vzal při valné hromadě úkol přiblížit přítomným fungování systému fotbalové revoluce. S pomocí video projektoru přiblížil konkrétní úkoly, jež kluby čekají a ochotně odpovídal na dotazy, byť ne vždy mohl diskutující plně uspokojit, poněvadž ne všechno je ze strany celostátního svazu dotaženo do konce.

„Jeho přednáška nám otevřela oči. Už víme, co nás čeká a nemine. Líbilo se mi, že některé oddíly zastupovali i tři lidé, aby problematiku lépe pochopili," uvedl předseda SK Slaný Zdeněk Hořejší.

Blažej dále přiblížil, že změn se dočkají také nedokonalé fotbalové řády. Spolupracují na nich také právnické fakulty, aby byly jasné a stručné.