„V Hostouni už sice vyjma Marího (Tomáše Marka) hrají jen cizinci, ale já se tam vždycky těším. Přijde hodně lidí, jsou k vám blízko a to se fotbal hraje úplně jinak než na prázdném stadionu,“ říká opora Kladna Václav Kalina, který před velkými návštěvami hrával pravidelně v lize, ať už v dresu Kladna či Mladé Boleslavi a Bohemky.

Zápas bude pikantní i pro trenéra Hostouně Ivana Pihávka, který v Kladně dlouho trénoval (než byl předloni v červenci odvolán) a dokonale ho zná. On sám to ale odmítá jako to odmítal v dobách, kdy působil na druhé straně barikády. „Vážně to tak necítím. prestižní je to spíš pro některé hráče, protože se dobře znají. Sám si přeji, aby to byl pěkný fotbal, i když tuším velký boj o každý metr hřiště,“ říká Pihávek.

Kladno je aktuálně šesté, nicméně jeho forma je dobrá. Po špatném vstupu do jara se týmu začalo dařit a výsledkem je pět výher a 14 z 15ti možných bodů. „Máme docela slušnou sérii a chtělo by to ji natáhnout, ale víme, že to bude těžký zápas. Nevím, jestli je Hostouň nejlepší v soutěži, každopádně je první, má nejvíc bodů. Na druhou stranu jsou zápasy v divizi obvykle skoro vždycky vyrovnané,“ říká Václav Kalina.

Bilancí jako Kladno se nemůže honosit ani Hostouň, která z předešlých pěti duelů vydřela o bodík méně. V delším horizontu je ale zelenobílý tým úspěšnější. Na jaře se mu ani jednou nestalo, že by šel z placu bez bodu a prohrál pouze v Souši po penaltách. Právě severočeská Souš je spolu se Zbuzany jeho největším aktuálním rivalem v boji o postup.
Výhodou Ivana Pihávka jednoznačně bude, že hráče Kladna téměř dokonale zná. I když podle něj už ve hře najdete jen málo prvků, které do mužstva hustil on sám. „Nejvíc znám ty zkušené, Vaška Kalinu, Pavla Bartoše. Důležitý pro ně jen Tonda Holub a dozráli jim mladíci, které jsem tam měl jako osmnáctileté. Kladnu se to teď dobře sešlo a má dobrý tým,“ říká se správným respektem Ivan Pihávek, bývalý ligový bojovník, který boj uznává i v jeho ryzí podobě – rád navštěvuje zápasy bojového umění.

Což někdy zápasy Hostouně a Kladna vlastně také nabízejí.

A co říká historie derby? Že každý chvilku tahá pilku!

Zkraje dokazovalo Kladno větší zkušenost s těžkými zápasy. Vyhrálo jak doma, tak i dvakrát po sobě v Hostouni. Pokaždé před skvělými návštěvami kolem tisícovky diváků, za což patří Hostouni a hlavně jejímu šéfovi Jiřímu Hondlovi pochvala – pro propagaci udělali pokaždé maximum.

Hřebeč - Lhota   1:2 (0:1)
Pejša vers. Pejša. Dvojčata ovlivnila derby


V kalendářním roce 2018 se ovšem karta otočila. Hostouň ještě víc zkvalitnila kádr a dvakrát Kladno porazila na jeho stadionu. Na jaře naprosto jasně, na podzim po boji a velkých emocích. Ze strany Kladna ale trochu zbytečných, protože góly Sokola se ukázaly regulérní a netaktické bylo jen příliš brzké ukončení duelu (na tabuli svítila 89. minuta).

Nervy to ale byly pořádné, bude to tak i v neděli?

Spíše ne, očekává se hlavně pěkný zápas v dobré divácké kulise.

Unhošť ( v modrém) porazila doma Slaný B 2:0 góly ze závěru.
FOTO: Družec zabral v Klobukách až za stavu 0:3