Josef Kadraba však pocházel z Řevničova a s fotbalem začínal v Rakovníku. V roce 1957 přestoupil ze Sparty Praha do SONP Kladno a odtud pak roku 1965 do pražské Slavie. Celkem nastřílel 117 ligových gólů.

Sedmnáctkrát oblékl dres reprezentačního mužstva a byl členem kádru, který na mistrovství světa 1962 v Chile vybojoval stříbrné medaile. V semifinále vstřelil památnou branku Jugoslávii, proti níž se mu zápas vyloženě povedl.
V roce 1967 odešel pracovat do Vídně. Po pětiletém legálním pobytu se však nevrátil zpět a v nepřítomnosti byl odsouzen na roky odnětí svobody.
Byl technicky vyspělým hráčem s přehledem a citem pro brankové příležitosti. Oceňován byl pro své umění ve hře hlavou.

Kladeňáci na něj nikdy nezapomněli. Navštívil třeba zápas Sparta – Kladno v roce 2006, v němž hosté poprvé po 36 letech nastoupili v první lize. Vedení města po Kadrabovi pojmenovalo i jeden z hotelových pokojů ve Sporthotelu Sletiště. Má číslo 1962, tedy roku, kdy na mistrovství světa ve fotbale v Chile vybojoval stříbrnou ´placku´. Slavnostního otevření se Josef Kadraba v roce 2015 zúčastnil a bylo to naposledy, kdy Kladno navštívil.

Josef Kadraba. Narozen 29. září 1933 v Řevničově na Rakovnicku. Vynikající fotbalista, člen Klubu ligových kanonýrů. Obávaný hlavičkář byl členem Klubu ligových kanonýrů, v nejvyšší československé soutěži nastřílel 117 gólů. Za reprezentaci nastoupil sedmnáctkrát a devětkrát skóroval, na MS v Chile se střelecky prosadil v semifinálovém utkání s Jugoslávií. Od roku 1967 žil v Rakousku ve Vídni. 

1962. Takové je číslo pokoje sporthotelu, jež je spjaté s kariérou fotbalisty Josefa Kadraby (na snímku).
Legendární fotbalista Josef Kadraba stále fandí kladenským sportovcům