„Náš útvar ve středu prováděl úkony v trestním řízení ve věci podezření z korupčního jednání ve fotbalovém prostředí. Jde o možné ovlivňování zápasů v různých fotbalových soutěží. Ovlivňování výsledků souvisí se sázkami hráčů," uvedl ve středu večer mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej. Více informací policie poskytne ve čtvrtek.

Údajně se ze severních Čech jedná o celky Ústí nad Labem, Mostu, Teplic a Roudnice. Na dotaz, zda se vyšetřování týká těchto fotbalových klubů, Ibehej odpověděl: „Týká se to celé republiky. Nebudeme dnes víc specifikovat."

Ani Fotbalová asociace ČR zatím nemá žádné bližší informace, o které hráče či kluby a zápasy jde.

Bezpečnostní manažer asociace Martin Synecký, který 
s policií především komunikuje, je momentálně pracovně v zahraničí. „K této záležitosti nevíme žádné podrobnější informace, jen to, co uvedla policie ve svém tiskovém prohlášení. Do doby, než náš bezpečnostní manažer, který je momentálně na setkání bezpečnostních manažerů UEFA ve Varšavě, nebude mít bližší informace, nebudeme záležitost nijak více komentovat," řekl mluvčí asociace Jaroslav Kolář.

Teplice by mohly přijít o podporu sponzora

Zdroje blízké FK Teplice potvrdily, že u policejního výslechu měl být údajně Egon Vůch a Karel Kodeš, hráči juniorské ligy. Nebyli ovšem předvolaní jako podezřelí, ale jako svědci. Mluvčí teplického klubu Martin Kovařík skutečnost nepotvrdil, ani nevyvrátil. "Nemáme k tomu žádné informace, takže nic komentovat nebudeme," uvedl Kovařík.

Pokud by se prokázáno, že jsou v korupci namočení i tepličtí fotbalisté, mělo by to vážný dopad na celý klub. Jednalo by se totiž o porušení etického kodexu FK Teplice a předseda představenstva klubu Pavel Šedlbauer už několikrát prohlásil, že v tom případě by to znamenalo konec podpory sklářského giganta AGC, většinového vlastníka klubu.

Potvrzeným klubem Roudnice

V Roudnici, která v loňské sezóně byla farmou prvoligových Teplic, se ve středu hrál zápas ČFL s Převýšovem. K utkání bez omluvy nenastoupili 4 hráči.

„Nepřišli na zápas, neberou telefon. Nemáme v tom moc jasno," řekl Deníku předseda klubu Pavel Dohnal. „Jde o Ondřeje Bíra, Martina Macháčka, Vítězslava Brožíka a Jaroslava Chalupu. Roudnice ve středečním mistrovském duelu s Převýšovem prohrála 0:2. „Hráli všichni co mohli, ale stejně nás bylo málo," komentoval trenér Pavel Janeček.

V Ústí o ničem nevědí

V Ústí byli zprávou zaskočeni. "Nic o tom nevím, slyším o tom od vás poprvé", řekl sportovní manažer FK Ústí Stanislav Pelc. Stejně reagoval trenér A týmu Lukáš Přerost, který dříve působil i v Teplicích. Ten zdůraznil, že nikdo z jeho svěřenců nebyl na výslechu. „Všichni byli dnes na tréninku," uvedl ve středu Přerost.

Proti tomu, aby byl ústecký klub zatahovaný do kauzy, se důrazně vymezil člen představenstva FK Ústí Jiří Dušek. „Jsme absolutně čistí," prohlásil.

Ani vedení mosteckého klubu neví nic o tom, že by do korupční aféry měli být zapleteni i jejich fotbalisté.

Olomouci by se měl skandál vyhnout

Žádného z klubů v Olomouckém kraji by se začínající aféra podle prvních informací týkat neměla. „V tuto chvíli jsou všichni naši hráči na svobodě," okomentoval situaci trenér třetiligových Mikulovic Antonín Mura.

Žádné fotbalisty nepostrádaly při středečních zápasech ani další mužstva z Olomouckého kraje od divize po Gambrinus ligu. Pouze zástupce třetiligového Zábřehu se nepodařilo redakci kontaktovat.

V souvislosti se sázením fotbalistů na vlastní utkání byl na konci minulé sezony spojován tehdy druholigový HFK Olomouc, jenž nyní působí ve třetí nejvyšší soutěži. V mužstvu po sérii vysokých porážek na hřištích soupeřů kontroverzně skončili v mužstvu tři hráči David Čep, Ondřej Čtvrtníček a David Kobylík.

„Sedmého června jsem v Praze podal trestní oznámení. Ne na ty tři hráče, ale na neznámého pachatele. Chtěl jsem, aby policie prověřila, jestli se v našich zápasech nedělo něco nekalého," řekl šéf HFK Olomouc Vladimír Dostál. „Od té doby jsem byl dvakrát vypovídat a předal jsem policii i nějaké materiály. Jestli ty věci nějak souvisí, to netuším," uvedl Dostál. „Říkám ale jen do toho, přestože to bude další obrovská ostuda pro český fotbal. Musíme s tím bojovat, protože nekalé sázky jsou jako rakovina," shodl se Dostál s Hrdličkou.

Zbrojovka i Znojmo se distancují

Jihomoravské kluby se od nekalého jednání svých hráčů ale distancují. „Je to holý nesmysl," sdělil ve středu večer Deníku Rovnost sportovní ředitel brněnské Zbrojovky Zdeněk Kudela. „Nikoho ze znojemských hráčů nezatkli," potvrdil sportovní ředitel 1.SC Michal Sobota.

Klid panuje i v třetiligové Břeclavi. „Všichni hráči byli na tréninku. O korupci jsem se dozvěděl až z televize," hlásil trenér Milan Valachovič.