Z knihy Oty Pavla Plná bedna šampaňského…

…Skončil nějaký veliký zápas, musel hrát dobře, vždycky pozná, když mu to šlo. A dnes to byl nějaký jiný zápas, nikdo mu potom nepodal obálku s penězi za vyhrané utkání. Kolem jsou slavnostně oblečení kamarádi - Pepík Junek, Kraus, Milda Procházka - přátelé doktor Neumann, Mejtský, Kasík. Jdou k Šamsům, naposledy je hostí a zve také havíře, úředníky z Poldovky, hutníky. Kája Kraus zase sedá ke klavíru a hraje staré šlágry, nakonec spustí tu novější: ,,Kladno, ty černé Kladno, na tebe nikdy nezapomenu".

Vychází ven, čeká tam spousta lidí, nikdy jich tolik pohromadě neviděl. Berou ho na ramena a nesou jako v dobách největší slávy…

V dolině pod kladenským kostelíkem je klid, jen zpovzdálí zaznívá křik kluků, honících mičudu. Kvetou tu kaštany a ve vzduchu voní jaro. Na černém mramoru je jeho usměvavá tvář, ramena a hruď ve fotbalovém dresu.

A jenom dvě slova a několik číslic:

František Kloz

19.5 1905

13.6 1945

Poznámka: Deset dní po úmrtí Františka Kloze 23. 6. 1945 zemřel dlouholetý předseda odboru kopané SK Kladno, Klozův mecenáš, zaměstnavatel, ale i přítel MUDr. Josef Neumann. Bylo mu 59 let.

Kladenská ordinace osiřela…

Seriál napsal Luboš Hora