Kloze si již v roce 1931 vyhlédla jako posilu nejprve Slavia a ač se s ní František zúčastnil atraktivních zahraničních zájezdů do Španělska, Francie a Rakouska, v sešívaném dresu vstřelil pouhé tři ligové branky (v tom kladenském jich bylo přes 170). Jeho slávistické angažmá tak skončilo zklamáním a František byl po necelém roce zpátky na Kladně, kde opět střelecky řádil.

Ještě hůře dopadl jeho další přestup v roce 1933 tentokrát do Sparty.Tam nevstřelil ani jediný ligový gól a po krátkém sparťanském působení byl pro nedostatečnou výkonnost z týmu doslova vyhozen a vrácen na Kladno.

To ovšem Sparťané netušili, jak se jim Kloz za pár měsíců pomstí. V sezoně 1933-34 se v Kladně vytvořilo skvělé mužstvo, které v konečném hodnocení skončilo v nejvyšší soutěži třetí hned za Slavií a Spartou. Jedná se o nejlepší umístění v celé kladenské historii. Byl začátek jara čtyřiatřicátého roku. Na kladenský stadion přijela k ligovému utkání právě Sparta a zápas tehdy vůbec poprvé z kladenského stadionu komentoval legendární rozhlasový komentátor Josef Laufer. A posluchači u přijímačů nevěřili svým uším.

Sparta s budoucími vicemistry světa Burgrem, Čtyřokým, Koštálkem, Nejedlým a belgickým legionářem Raymondem Brainem byla velkým favoritem, jenže druhý den se v novinách objevil článek se vše vystihujícím titulkem: Setkání Sparty s Klozem skončilo debaklem!

Důvod? Kladno deklasovalo Spartu neuvěřitelně vysoko-5:1. Autoři kladenských branek? Byl jediný – František Kloz. Nastřílel jich sám všech pět. Taková byla jeho pomsta za nedávný vyhazov ze sparťanského mužstva. A jeden z nejslavnějších Františkových zápasů všech dob.

Luboš HORA

František Kloz atakuje brankáře.
SERIÁL DENÍKU: Vzpomínky na Františka Kloze - za hranice republiky
Legendární útočník Kladna František Kloz.
SERIÁL DENÍKU: Vzpomínky na Františka Kloze - kanonýr přestupuje
František Kloz.
SERIÁL DENÍKU: Vzpomínky na Františka Kloze: Nelehké dětství a začátky