„Pro mě je největší překvapení Kladno. Že se dokázalo prosadit mezi tak velkými týmy je super. Škoda, že podobně nezahráli i naši," usmíval se rodák z Lomnice nad Popelkou, reprezentační skokan na lyžích Roman Koudelka. Ten sledoval závěr dvoudenního turnaje v místním areálu a pak dekoroval nejlepší týmy.

Z výkonu malých fotbalistů Kladna byl ale udivený skoro každý. Ve skupině neprohráli ani jeden z devíti zápasů. Porazili Viktorii Plzeň, Baumit Jablonec, Dynamo České Budějovice, Turnov a Viktorii Žižkov. Remízu uhráli se Spartou Praha (bílý tým), Baníkem Ostrava, Baníkem Most, Jičínem a zajistili si druhé místo za Spartou, která měla stejný počet bodů, ale lepší skóre.

V semifinále si Kladenští sice připsali první porážku, když podlehli Spartě Praha (červený tým) 0:3, ale vše si vynahradili v boji o třetí místo, kde porazili Duklu Praha 2:0. „Prosadit se v takové konkurenci je výborné. Musím kluky pochválit za to, co tady po celé dva dny předvedli. V téhle sezoně je to největší úspěch kladenského mládežnického fotbalu," pochvaloval si po turnaji trenér Petr Němec.

Kladno se turnaje, který láká každý rok do Lomnice nad Popelkou nejlepší přípravky už 29 let, účastnilo už po šesté. Na stupně vítězů se dostalo teprve letos, předtím bylo nejlépe sedmé v roce 2003. „Jsme nejlepší, protože máme nejlepší trenéry," smál se se čtyřmi brankami nejlepší střelec týmu Matěj Pliml.

Nejlepším hráčem Kladna byl vyhlášen Jakub Ševce, který obdržel cenu pro nejlepšího brankáře turnaje. V jedenácti zápasech inkasoval v Lomnici nad Popelkou pouze pětkrát.

Konečné pořadí:

1. AC Sparta Praha Bílí
2. AC Sparta Praha červení
3. SK Kladno
4. FK Dukla Praha
5. ŠK Senec
6. SK Dynamo Č. Budějovice
7. FK Hodonín
8. SK Jičín
9. FC Slovan Liberec
10. FK Baník Most
11. FC Viktoria Plzeň
12. FC MAS Táborsko
13. FC Baník Ostrava
14. FK Pardubice
15. FC Sparta Brno
16. FK Baumit Jablonec
17. 1.FK Příbram
18. FK Pěnčín-Turnov
19. Viktoria Žižkov
20. FC Lomnice

Petr Kadeřábek